hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Séta vagy biciklizés enyhítheti a rákbetegek fáradtságát

Brit kutatók több mint kétezer ember adatainak vizsgálatával megállapították, hogy a rendszeres séta vagy biciklizés enyhítheti az egyes rákbetegséggel összefüggő fáradtságot.

A rákbetegek hosszan tartó fáradtságérzetének okát a szakemberek jó ideje magával a betegséggel, így a rákkal összefüggő fájdalmakkal és a kemoterápiához hasonló kezelések hatásaival magyarázzák.

Korábbi tanulmányok a beszélgetős terápiákat, a szakember segítségével történő étrendváltoztatást és az akupunktúrás kezelést neveztéklehetséges megoldásnak. A The Cochrane Library elnevezésű internetes tudományos adatbázisban közölt tanulmány szerzői ezzel szemben az enyhe vagy mérsékelt testmozgást ajánlják, amelyet az ember külső segítség nélkül, kis költségen vagy akár ingyen is végezhet.

A Nyugat-angliai Egyetemen dolgozó Fiona Cramp és kollégája 38 tanulmány eredményeit vonta elemzés alá. A korábbi munkák több mint 2600 ember adatait hasonlították össze: a rákkal összefüggő fáradtságtól szenvedő páciensek egy része aktívan sportolt, míg a másik részük nem végzett rendszeres testmozgást a vizsgálati időben.

A tanulmányok többsége mellrákkal küzdő nők bevonásával készült, és a testedzés típusa a sétától vagy kerékpározástól egészen a súlyzós edzésig és jógáig terjedt. Az előírt edzések rendszeressége a heti két alkalomtól a napi szintű sportolásig húzódott, míg időtartamuk tíz perc és két óra között mozgott.

Az eredmények összesítésekor a kutatók megállapították, hogy a rákkezelések ideje alatt, illetve után végzett rendszeres testmozgásnak köszönhetően a pácienseknek több energiájuk lett. Az adatok tanúsága szerint az aerob edzések, például a séta vagy a biciklizés hatásosabban csökkentették a fáradtságérzetet, mint az izomtömeg fenntartását és növelését szolgáló gyakorlatok.

A szakemberek azt tanácsolják a betegeknek, hogy fokozatosan vágjanak bele a rendszeres testmozgásba. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a fizikai aktivitás jótékony hatása a rák típusától is függ: így például míg az emlő- és prosztatarákos páciensek esetében hatékony módszernek bizonyult a testmozgás, addig a leukémiával és nyirokcsomó-daganattal küzdők esetében nem segített a fáradtságérzet visszaszorításában.

(forrás: MTI/Hirado.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés