hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.

Sérül az emberi méltósághoz való jog

Székely László ombudsman gyermekkórházban tapasztalt állapotok miatt lép közbe. Az Átlátszó.hu írása.

A rabok sorba nyerik a pereket a fogvatartás szűkös körülményei miatt és a pénzt az államtól, míg a kórházakra vonatkozóan nincs ilyen előírás. Az elhelyezett betegekre jutó minimum élettér négyzetméter mértékének normaként történő meghatározása nélkül nincs garancia arra, hogy a kórtermek ne túlzsúfolt „emberraktárként” funkcionáljanak és így sérülhet a betegek emberi méltósághoz való joga. Ezt Székely László ombudsman írta egy szülőnek, aki panaszt tett a Heim Pál Gyermekkórházban tapasztalt eljárás és áldatlan állapotok miatt. Tavaly a földre letett matracon pihenő anyák fotója bejárta a sajtót – olvasható az atlatszo.hu-n, ahol elolvasható az ügy teljes története.

„Nem hiszem, hogy minden csak pénz kérdése. Úgy gondolom viszont, hogy a gyermekek és a velük tartózkodó szülők elhelyezése méltatlan és megalázó… a gyermekek és velük együtt a szülők jogainak állandó sérelmét jelenti a fent leírt állapot” – írta tavaly júniusban a Heim Pál Gyermekkórház főigazgató főorvosának és az alapvető jogok biztosának Kertész Gusztáv, akinek akkor három és fél éves kisfiát lágyéksérvvel műtötték. Panaszában egyebek mellett azt is leírta, hogy reggel hét órára teljesen feleslegesen rendelték be őket az intézménybe, ugyanis a műtéti terv szerint gyermeke eleve csak délután került sorra, tehát nem váratlan esemény miatt várakoztak órákon át.

A Kertész Gusztávnak adott tájékoztatáshoz Székely László mellékelt két korábbi jelentést is. Az egyik 2011-ben készült és egy 2009-es, megalázó körülményeket bemutató panaszt követő, gyermekkórházakban tartott átfogó vizsgálatról szól. Az apa kifogásolta, hogy a Madarász utcai Gyermekkórházban a szülőnek egy sámlin kellett eltöltenie az estét a gyerek mellett. A hat ágyas szobában üresen álló két ágyra nem lehetett lefeküdni, ami a szülő szerint egy kis jóakarattal megengedhető lett volna.

Az intézmény betegtájékoztatója szerint csak ülve tartózkodhat a szülő a kicsi ágyánál, míg a kórház története azt tartalmazta, hogy az esetek egy részében műtét után vagy súlyos betegség esetén a szülőnek különszobát is tudnak biztosítani. Érdekesség, hogy ombudsman átfogó vizsgálata során a SOTE részéről úgy nyilatkoztak, érdek, hogy a gyermek hozzátartozója kipihent legyen, mert csak így tudják segíteni a gyerekeket a kórházi ellátás során. A cikk folytatódik az atlatszó.hu-n.

 

(forrás: Átlátszó)
hirdetés

Könyveink