hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.

Egészségpolitika

Senki sem akar kisvárosban dolgozni

Hiába ígértek lakást, állást a házastársnak, a normál közalkalmazotti bér dupláját, s jelentős letelepedési támogatást – senki sem jelentkezett a kalocsai kórház állásajánlatára, ezért bezárt a gyermekosztályuk.
Kalocsa története nem egyedülálló. Hasonlóan kritikus helyzet alakult ki Szentesen, Gyulán, Békéscsabán és Dunaújvárosban, Salgótarjánban pedig csak úgy sikerült áthidalni a szakemberhiányból adódó nehézséget, hogy orvost „kértek” kölcsön. Nem csak kevesen vannak, de egyre többen nyugdíjba is vonulnak a gyermekorvosok közül, hiányukat pedig nem pótolják a frissen végzett szakorvosok, akikből lényegesen többre lenne szükség.

Bár legalább hat szakorvosra lenne szükség egy-egy kórházi gyermekosztály működtetéséhez, tekintettel a szakemberhiányra, ma még elegendő három is. A Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium elnöke, dr. Túri Sándor nyilatkozata szerint, koncentrálni kellene az ellátást. Mint elmondta, a kollégium azt javasolja, hogy az egyetemi klinikákon, az önálló gyermekkórházakban, a megyeszékhelyeken és megyénként egy-egy további intézményben maradjon meg a gyermekosztály, a többi pedig úgynevezett nappali kórházként működjön a továbbiakban.

MO - Népszabadság

cimkék

hirdetés

Könyveink