hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Se Ónodi, se Lázár nem talált

Ónodi-Szűcs Zoltán 150-200, Lázár János 180 milliárd forint többletet ígért 2018-ra az ágazatnak. Végül 102 milliárd forint jutott. A Népszava írása.

Míg a kancellária miniszter a múlt heti kormányinfón 180 milliárdos többletről beszélt, az egészségügyért felelős államtitkár pénteken a kórházszövetség kongresszusán 150-200 milliárddal remélt nagyobb összeget az ideinél. A kedden nyilvánosságra hozott költségvetési tervezet mindössze 102 milliárd forint többletet tartalmaz. Az egészségügyi közgazdászok a Népszavának azt mondták: még van némi remény arra, hogy a költségvetési vitában ez az összeg felkúszhat 120-130 milliárdig.

Noha az Egészségbiztosítási Alap (E-Alap) jövő évi előirányzata 2315 milliárd forint szemben az idei tervezett 2059 milliárddal, a valódi többlet 102 milliárd forint. Ez a hétszázalékos növekmény nagyobb része a béremelések fedezete. A tervezet alapján várható béremelés a mentőknél, bár korántsem akkora, mint amennyire a kormány döntésre váró életpályamodell alapján számíthatnának.

Csak a mentők béreinek kiigazítására csaknem 12 milliárd forintot terveztek az említett dokumentumban, méghozzá úgy, hogy 2017 májusában megkezdődne a béremelés, a mentőtisztek jövedelme összességében 170-220 ezer forinttal, a mentőápolóké 100-120 ezer forinttal lehet több, mint most. A mentők költségvetésében lévő többletből ekkora emelésre nem futja.

Az alapellátásra szánt keret 12 milliárddal emelkedik, ám hogy ezt a pénzt pontosan mire szánják, az nem derül ki a jogszabály-javaslatból. A sztrájkra készülő alapellátó fogorvosoknak viszont nem jut nagyobb összeg, mint az idén. A védőnői szolgálatoknak is csak kétmilliárddal nő a keretük.

A költségvetési tervezetből egyértelműen kiderül: a kórházak gazdasági-műszaki területein dolgozóknak a kötelező minimális béremelésen túl egyetlen fillér sem jut.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink