Sárgaságot okozhatnak a piros bogyók
A mélyhűtött gyümölcsökkel terjedő hepatitisz-A veszélyére figyelmeztet a nemzetközi élelmiszer-biztonsági riasztórendszerre hivatkozva a Szabad Föld.
Az Európa tucatnyi országán végigvonult hepatitis A járványt fagyasztott bogyós gyümölcsök okozhatták – írják. A leggyakrabban bolgár szeder és lengyel ribizli volt a ludas. A vélhetően szennyezett, netán mosatlanul eltett mélyhűtött gyümölcsöket csak forralás után szabad fogyasztani - figyelmeztetnek. A mélyhűtés ugyanis nem pusztítja el a kórokozót, a hepatitis A vírusa mínusz 20 Celsius-fokon is életképes marad.
Tavaly hazánkban a háromszorosára nőtt a hepatitis A vírussal fertőzöttek száma. Az enyhébb kategóriából emiatt átsoroltak minket a közepesen fertőzött országok közé – olvasható a szabadfold.hu-n.