hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Táplálkozás

Sárgaborsó – remény a vesebetegeknek

A krónikus veseelégtelenség és a magasvérnyomás-betegség világszerte emberek millióinak életét rövidíti meg. A cukorbetegség és a magasvérnyomás-betegség okozta vesekárosodás jelenleg mintegy félmillió honfitársunkat érinti. Az ő életüket is megkönnyítheti egy felfedezés, mely szerint a sárgaborsóból nyert fehérje segíthet csökkenteni a vérnyomást és megelőzni az idült vesebetegséget.

Becslések szerint 2015-re a világon 36 millió ember küzd majd veseelégtelenséggel. A betegség idült szakaszában már nehezen kezelhető. A betegek fele későn kerül nefrológushoz, akkor, amikor terápiás megoldásként már csak a dialízis vagy a veseátültetés marad.

Egy, a Lancetben közölt, és a LiveScience-ben szemlézett kanadai tanulmány szerint a sárgaborsóból nyert fehérje segíthet csökkenteni a vérnyomást és megelőzni a krónikus vesebetegséget. Rotimi E. Aluko, a Manitobai Egyetem táplálkozástudományi docense és munkatársai gyógyszerek nélkül, természetes módon próbálják kezelni a magas vérnyomást. A sárgaborsó szerintük segít csökkenteni a vérnyomást, és a vesebetegség súlyos negatív hatásait is.

A sárgaborsó mint koleszterinmentes rost- és fehérjeforrás került a kutatók látóterébe. A növényből előállítottak egy fehérjékből álló keveréket, melyet ezután nyolc hétig adtak vesebeteg patkányoknak. A vizsgálatok kimutatták, hogy a kezeletlen állatokhoz képest a fehérjebombát kapott állatok vérnyomása 20 százalékkal csökkent. „Ez jelentős eredmény, mivel a krónikus vesebetegek nagy többsége az ebből eredő magas vérnyomás miatt kialakuló keringési zavarok miatt hal meg” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Rotimi Aluko. Emellett a vesebetegséggel összefüggő lecsökkent vizeletelválasztást is serkentette mintegy 30 százalékkal. Egyelőre még nem ismert, hogy pontosan milyen mechanizmuson keresztül fejti ki hatását a sárgaborsó-kivonat: úgy tűnik, hogy egy, a veseműködés intenzitását fokozó fehérje (cyclooxigenáz-1, COX-1) elválasztásának elősegítése játszik szerepet a folyamatban.

Még mielőtt bárki őrült sárgaborsó-evésbe kezdene, érdemes arra is figyelni, hogy a kedvező hatások eléréséhez a proteinkivonatra van szükség. A kutatók elmondták, hogy jövőre tervezik a kivonat tesztelését embereken, és ha sikeresnek bizonyul, akkor a borsó alapú terápia 2–3 éven belül piacra kerülhet. A tervek szerint az enzimekkel összekevert fehérjekoncentrátumot adalékanyagként vagy táplálék-kiegészítőként fogják forgalmazni folyadék vagy tabletta formájában.

„Magasvérnyomásos betegekben ez a fehérjekeverék valószínűleg meg tudná akadályozni a vesekárosodás kialakulását. A fehérjekeverék segítségével – a normál vérnyomásértékek fenntartásán keresztül – talán meghosszabbíthatnánk azoknak a betegeknek az életét, akikben már kialakult a krónikus veseelégtelenség” – mondta a kutatás vezetője.

Pálfi Krisztina, Magyar Nemzet Online

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés