2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Rusvai: Nyáron hullámocskák lehetnek

Az InfoRádiónak nyilatkozó víruskutató nem zárta ki, hogy a Covid ősszel Magyarországon is erőre kap, de Rusvai Miklós szerint már védettebbek vagyunk ellene, mint korábban bármikor.

"A koronavírus velünk marad és az alkalmat lesi, hogy mikor kezdhet újra terjedni, de nyáron igazi nagy hullámokra nem lehet számítani, ez továbbra is igaz, de hullámocskák lehetnek. Viszont vannak olyan országok, ahol ezeket sem akarják elviselni, és igyekeznek megakadályozni a vírus terjedését. Ezt látjuk most többek között Németországban és Olaszországban" – mondta a szakértő.

A megelőző intézkedéseket Rusvai Miklós nemzeti kompetenciának tartja, ezért nem kritizálja, ugyanakkor úgy gondolja, hogy túlreagálni sem kellene a koronavírust. "Nem pestisről, koleráról vagy fekete himlőről van szó, bizonyos mértékig meg kell tanulnunk együtt élni ezzel a vírussal, és az immunrendszerüknek meg kell tanulni kezelni ezt a vírust" – vélekedett a víruskutató, aki szerint a járványhelyzet országonkénti kezelését majd hosszú évek távlatából lehet megítélni.

A víruskutató ősszel sem számít nagyobb magyarországi járványra. Szerinte a magyar lakosság jelenleg védettebbnek tekinthető több más ország lakosságánál, mert nálunk többen átestek a fertőzésen úgy is, hogy erről vagy tudomásuk sem volt, vagy a hatóság nem szerzett róla tudomást, hiszen nem volt pozitív teszteredményük.

"Nálunk sokkal kisebb a felderítettsége a fertőzésen átesetteknek, ennek ellenére a lakosságot én védettebbnek gondolom" – mondta. Rusvai Miklós a negyedik oltás őszi beadását elsősorban a veszélyeztetett csoportok tagjainak, vagyis a krónikus betegeknek és az időseknek javasolja.

*

A világon 538 676 346 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 318 034 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 538 456 398 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma pedig 6 317 470 volt.

A fertőzés 193 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: InfoRádió)

cimkék

hirdetés

Könyveink