hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Rövidesen kész a szegedi lézerközpont

Hamarosan lezárul a szegedi lézerkutatóközpont kivitelezése – idézi az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményét a VG.

Az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont az erre a célra létrejövő speciális európai kutatási konzorciumon keresztül valósul meg, az alapító tagországok köréről várhatóan még az idén döntés születik.

A kormány ezért úgy döntött, hogy a magyar tudomány támogatása érdekében egy 5 éves szakmai terv keretein belül kialakítja az ELI-ALPS saját tudományos profilját. Az intézkedés hozzájárul ahhoz is, hogy minél több világhírű, nemzetközileg elismert szakember és kutató számára váljon vonzóvá a kutatóközpont. A lézereken alapuló infrastruktúra saját kutatási köre két olyan új projekttel bővül, amelyek a korai stádiumú rákkutatás és a nukleáris hulladék kezelés területén ígérhetnek eredményeket.

Az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont Magyarország legfejlettebb, nemzetközileg is kiemelkedő színvonalú kutatási infrastruktúrája, amelynek kivitelezése hamarosan lezárul. A beruházás elsődleges célja egy olyan, optikai lézereken alapuló egyedülálló kutatóintézet létrehozása, amely alap- és ipari kutatások számára a lehető legnagyobb ismétlési frekvenciával biztosít a lehető legrövidebb, akár attoszekundumos időtartamú fényimpulzusokat a terahertzestől a röntgensugárzásig terjedő széles spektrális tartományban.

A lézeres infrastruktúra egy új korszak kezdetét jelenti, ami új vezetést kíván. Egy nemzetközileg kiemelkedő elismertségű vezető kutató kiválasztásáig a tulajdonosok Jakab Lászlót kérték fel az ügyvezetői feladatok ellátására, aki korábban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gazdasági főigazgatói, valamint több nemzetközi vállalat, illetve pénzintézet vezető posztját is betöltötte, írja a lap.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink