hirdetés
hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

RÖVIDEN

  A retinaerek átmérője
 jelzi a koszorúér- betegség és a stroke miatt bekövetkező halál kockázatát a középkorúaknál. Az ausztrál Blue Mountains Eye Study közel nyolcezer betegének 12 éves követése során 650-en haltak meg koszorúér-betegség, 300-an szélütés következtében. A legkisebb erek és a legnagyobb vénák átmérőjéből statisztikailag szignifikáns mértékben lehetett előre jelezni a halál kockázatát. Az összefüggés a 43–69 éves korcsoportban volt a legkifejezettebb.
  European Heart Journal.

  Az exfoliatív glaukóma
genetikai hátterét tárták fel izlandi kollégák. A LOXL-1 gén által termelt protein lehet a felelős az elasztin beépüléséért a szembe, ami a betegségnek ebben a formájában (a becslések szerint az összes eset 10-20 százalékát teszi ki ez a forma) a szemnyomás fokozódását okozza. A reykjavíki kutatócsoport 16 ezer felnőttet vizsgált meg a LOXL-1 gén jelenléte szempontjából. A gén három verzióját azonosították, a legkisebb kockázatot jelentőhöz képest a második variáció 8-, a harmadik 26-szorosára növeli a betegség kialakulásának veszélyét.
 Science

  A veleszületett rendellenességek
 esélyét növeli az anya terhesség előtti elhízása, tették közzé a Texas Egyetem munkatársai, akik az 1997 és 2002 között rendellenességgel született több mint tízezer gyermek adatait vetették össze 4000 egészséges újszülöttével. Eredményeik szerint az anya obezitása megduplázta a spina bifida kockázatát, és kisebb mértékben ugyan, de növekedett a szívet, a végbelet, a péniszt és a rekeszt érintő rendellenességek veszélye is.
   Archives of Pediatrics and
   Adolescent Medicine

   Szintetikus prolaktinnal
 sikerült serkenteniük a tejelválasztást a Harvard Egyetem kutatóinak. A munkacsoportot vezetője, dr. Gabrielle Page-Wilson elmondta: céljuk a szervezet saját prolaktintermelését növelő eddigi készítmények kiváltása, mivel ezek súlyos nemkívánatos hatásokat – depressziót, álmosságot – okoznak, a tejtermelés elégtelensége pedig számos kismama számára okoz felesleges stresszt. Bár a bejelentés mindössze 21 önkéntes, nem terhes nővel végzett próbán alapult, Page-Wilson igen biztatónak tartja az eddigi eredményeket. A hormonkészítményt napi egyszeri injekció formájában a résztvevők fele kapta hét napon át, míg a többieket placebóval kezelték. A rekombináns prolaktin kilenc közül öt nő esetében beindította a tejelválasztást. A hormon nem módosította a nők menstruációs ciklusát.
   International Breastfeeding Journal

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés