hirdetés
hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Röviden

Nagyotlátó Radiológiára specializált ingyenes keresőgép indult a weben. A Washington melletti „második Szilíciumvölgyben” működő iVirtuoso cég a Google technológiájára alapozta rendszerét, melynek szerényen a Yottalook nevet adta. A yotta a legnagyobb előtag, amelyet a nemzetközi szabványos SI mértékegységsorban nyilvántartanak: míg a kilo ezret (103-t), a mega milliót (106-t) jelez az adott egységből, a yotta jelentése 1024. Jóllehet ettől a nagyságrendtől még távol áll, a Yottalook (http://www.yottalook. com/) így is igen hasznos lehet. Képkeresője – hiteles forrásokból – összesen több mint 100 ezer radiológiai képhez nyújt hozzáférést. Referenciakeresője ugyancsak kizárólag a szakterület online anyagaiban kutat. A fejlesztők hangsúlyozzák: rendszerüket folyamatosan bővítik, s várják a felhasználó szakemberek véleményét, javaslatait.
iVirtuoso, http://www.yottalook.com

CAREt, az orvosi iPod Zenét vagy videót nem tárol, de kicsi, hordozható és hasznos. Így, bár hivatalos neve CAREt, alkotói mégis orvosi iPodként emlegetik készüléküket, amelynek célja: ne fordulhasson elő több gyógyszerelési hiba a kórházakban.
    Hogyan működik a rendszer? A beteg felvételkor karkötőt kap. Amikor a nővér a páciens ágyához lép, a CAREt beolvassa a karkötőn lévő adatokat, majd rádiós (WiFi) hálózati összeköttetésen keresztül lekéri a kórház számítógépéről, hogy az adott időpontban milyen gyógyszert kell kapnia a páciensnek. Tévedésnek nincs helye: a karkötő egyértelműen azonosítja a beteget.
 IntelliDot, http://www.intellidot.net

 MOBIl MEDicina Akármilyen felkészült is a mentőorvos, a baleset helyszínén vagy szállítás közben nem biztos, hogy a betegről minden szükséges adat a rendelkezésére áll. Másfelől pedig szerencsés, ha a fogadó kórház már jó előre tudja, milyen állapotú páciens fogadására kell felkészülnie. Ennek a kettős igénynek felel meg a MobiMed rendszer, amelyet a svéd Ortivus dolgozott ki. A MobiMed két egységből áll. Az egyik a beteg mellett használt mobil eszköz (Patient Unit), míg a másik egy nagy teljesítményű, döntéshozást segítő munkaállomás (Clinical Workstation), amely a fogadó-tanácsadó kórházban vagy a mentőközpontban működik. A rendkívül ellenálló kivitelű mobil egység folyamatosan továbbítja a központba a páciens legfontosabb adatait: a vérnyomás és a pulzus értékét, a kilégzett levegő szén-dioxid- tartalmát (EtCO2), a vér oxigéntelítettségét (SaO2), no meg egy 12 csatornás EKG mérési eredményeit. Ennek alapján a kórházban felkészülhetnek az ellátásra, s tanácsokkal segíthetik a mentőorvost.
 Ortivus, http://www.ortivus.com

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés