hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

RÖVIDEN

Az interneten olvasható az új kormány kilenc törvényjavaslata. Ezek között szerepel a kisebb parlament, az egyfordulós országgyűlési választás, az önkormányzati képviselők számának csökkentése és az államtitkári posztok megszüntetése. A kormányfő szerint az országreform első lépése, hogy átalakítják az államot és a politikát: a posztok és a képviselők számát csökkentik, az előjogokat megnyirbálják, a pártfinanszírozást átláthatóvá teszik, az összeférhetetlenségi szabályokat szigorítják, a jogalkotás minőségét javítják. magyarorszag.hu

2009-től emelkedne a nyugdíjkorhatár – lapinformációk szerint ez is a kormány tervei között szerepel. Miután egységessé válik a férfiak és a nők számára az 1997 óta fokozatosan bevezetett 62 éves korhatár, ezt több lépésben 65 évre emelnék. Az elképzelés elsődleges indoka a társadalombiztosítás tehermentesítése. Közgazdászok szerint minden korhatáremelés csökkenti a kiadásokat és bevételt is hoz – a nyugdíjfizetés helyett további járulékbefizetéssel is számolhat a büdzsé. Egy most készült tanulmány szerint száz évvel ezelőtt a hazai népesség 42 százaléka volt 18 éven aluli, 7 százaléka 60 év feletti. Mára ez az arány 17–24-re változott. Ha ez a tendencia tovább erősödik, 2050-re a fiatal népesség aránya 12 százalékra zsugorodik, míg a lakosság 38 százaléka idős lesz.
Népszabadság / Népszava

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés