2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Rövidebb lesz a vasárnap...

Vasárnap hajnali 2-kor előre kell tekernünk az órát 3-ra, igaz, az Európai Parlament már megszavazta, hogy 2021-től eltörlik az óraátállítást.

Támogatásáról biztosította az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021-es megszüntetését kedden az Európai Parlament (EP). A strasbourgi plenáris ülésen 410:192 arányban megszavazott határozat értelmében azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében, közölte az MTI.

A képviselők egymás közötti egyeztetésre kérik a tagállamokat és az Európai Bizottságot annak érdekében, hogy az egységes piac működését ne forgassa fel az, hogy egyes országok a téli, míg mások a nyári időszámítás mellett döntenek.

Az Európai Bizottság eredeti javaslata szerint idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez egyes tagországok fenntartásai miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021. A kérdésben az EP-nek még az uniós társjogalkotó szervvel, a tagállami kormányokat tömörítő tanáccsal is meg kell állapodnia. Sajtóhírek szerint többek között Belgium, Ciprus, Franciaország, Lengyelország, Magyarország és Portugália a nyári, Dánia, Finnország és Hollandia viszont a téli időszámításra való átállást támogatja.

A Napi.hu szerint az Euronews szerette volna megtudni, a magyar kormány eldöntötte-e már, hogy a téli vagy a nyári időszámítást választják. A Miniszterelnökség azt választolta, hogy "a kormány egyelőre nem foglalkozott a kérdéssel. A magyar emberek véleményét figyelembe véve, a későbbiekben kíván dönteni."

A brüsszeli testület korábban konzultációt indított az ügyben, amelyen 4,6 millióan fejezték ki véleményüket, s mintegy 84 százalék a megszüntetés mellett foglalt állást. A javaslat támogatói szerint az Európai Unióban egységesen márciusban, valamint októberben esedékes óraátállítás káros hatással van az egészségre és az elérhető energiamegtakarítás ezzel szemben elenyésző.

Az évi kétszeri óraátállítás várható megszüntetése alvás-egészségügyi szempontból pozitív fejlemény. Az alvás és az ébrenlét évezredeken át kialakult természetes ritmusának, a cirkadián ritmusnak a mesterséges megzavarása ugyanis az emberi szervezetre negatívan ható fáziseltolódási következményekkel jár, közölte korábban a Magyar Alvás Szövetség. Szerintük a nyári időszámítás (végleges) bevezetése az eredeti és csillagászati szempontokon is alapuló téli helyett, azt jelentené, hogy a korai kelést télen, sötétben is erőltető időszámítás lépne érvénybe, mely szerint decemberben az első iskolai tanórák vagy munkaórák idején még teljes sötétség uralkodna kint, és a pirkadat legtöbbünket a munkahelyünkön érne. Vagyis, az alvásszövetég szerint jó, hogy az EU-ban eltörlik majd az óraátállítást, csak nem a nyárit, hanem a "télit", azaz az eredeti időszámítást kellene meghagyni.

Most vasárnap mindenesetre hajnali 2-kor előre kell tekernünk az órát 3-ra.

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink