hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Röntgenfilmbiznisz: az államtitkárság csak a közvagyont védi

A  röntgenfelvételekben található ezüst visszanyerésével milliárdos haszonra is szert tehet az a cég, amelyiknek az egészségügyi kormányzat monopóliumot biztosítana az állami kórházakban és rendelőkben leselejtezett filmek felvásárlására – közölte keddi számában a Világgazdaság. A lap szerint a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) arról értesítette az intézményvezetőket, hogy kizárólag egy meg nem nevezett vállalkozásnak adhatják át a felvételeket. A nyereség 50 százalékát visszaforgatnák a röntgentechnológia fejlesztésébe.

Az egészségügyért felelős államtitkárság a cikkre reagáló közleményében egyebek között kifejtette: elkötelezett a közvagyon védelme iránt. "Éppen ezért a 10 évnél korábban készült röntgenfelvételek újrahasznosításával  – a sajtóban megjelentekkel ellentétben – nem az előnytelen haszonszerzés támogatása, hanem az egészségügyben keletkező és megőrzött nemzeti vagyon megőrzése és annak visszaforgatása a cél. 

Harminc évvel ezelőtt több mint tízmillió röntgenfelvétel készült Magyarországon. Az egészségügyi technológia fejlesztésével ez a szám némileg csökkent, de még napjainkban is több milliónyi hagyományos röntgenfelvétel készül. A százmilliós nagyságrendű röntgenfelvétel tíz évnél hosszabb ideig tartó megőrzése szakmai szempontból nem indokolt, ráadásul azok tárolása is aránytalanul magas költségeket jelent a szolgáltatók számára. Ezért született meg az a jogszabály, amely előírja, hogy 2012. január elseje után a képalkotó diagnosztikai eljárással készült felvételt csak a keletkezésétől számított tíz évig kell megőrizni.

Az államtitkárság tudomására jutott, hogy különböző vállalkozások több egészségügyi szolgáltatót is megkerestek azzal, akár ingyen elszállítás fejében is átveszik leselejtezett röntgenfilmjeiket. Az államtitkárság a GYEMSZI-n keresztül arra utasította a fenntartásában lévő intézményeket, hogy a selejtezésre ítélt röntgenfelvételeket kizárólag az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetnek (EKI) adják át. A további hasznosításról egyelőre nem született döntés – közölték. 

MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: NEFMI - Egészségügyért Felelős Államtitkárság)
hirdetés

Könyveink