hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Robotok és kobotok az egészségért

A robotok nem csak a betegellátás hatékonyságát, hanem a betegek életminőségét is jelentősen javíthatják.

A robotok ideális megoldást jelenthetnek az egészügy bizonyos problémáira, hiszen pontosságuk, precizitásuk, rugalmasságuk és gyorsaságuk a betegellátásban is hasznosítható. Napjainkban jellemzően a kutatásokban és a rehabilitációban vesznek részt, de a jövőben széleskörű alkalmazásuk is elképzelhető, hiszen az egészségügy minden területein folytak kísérletek hasznosításukra.

Az első sebészeti beavatkozás, amelyben robot is részt vett, 2015-ben volt Spanyolországban. A Broca projektnek elnevezett kísérletben laparoszkópos műtétet végeztek robotkarok segítségével. Az egyszerű programozásnak köszönhetően a három robotkar könnyen alkalmazkodott a műtét sajátosságaihoz. A karok külön-külön és összehangoltan is képesek precíz munkát végezni, alig 18 kilogrammos súlyuknak köszönhetően pedig könnyen telepíthetőek, felfüggeszthetőek, így biztosítva az orvosok zavartalan mozgását. A műtét sikeressége is mutatja, hogy a kobotok (kollaboráló/együttműködő robot) komoly segítséget jelenthetnek akár a sebészek számára is.

Számos projekt vizsgálta a robotok használhatóságát a a rehabilitációban. Az Odensei Egyetem Neurorehabilitációs Központja és a Universal Robots közösen fejlesztette ki a The Patient@Home elnevezésű programot, amelynek célja, hogy a stroke-on átesett betegek rehabilitációját segítse. A Rainer névre hallgató robot az ismétlődő funkcionális mozgások „újratanulásában” vállal fontos szerepet, lehetővé téve a terapeutáknak olyan különleges rehabilitációs programok kidolgozását, amelyek a betegek számára is biztonságosak.

Egy másik dán rehabilitációs programban a Robert ApS készített egy robotot, amely az ágyhoz kötött betegek ellátásában és megfigyelésében vesz részt. A Robert nevű robot felügyeli, és a lehető legjobb ellátásban részesíti a pácienst. Egyéb feladatokban, mint például a betegek emelgetése, szintén hasznosítható.

Egy Szingapúrban kifejlesztett robot a sportmasszázs és az akupunktúra területén segíti a fizioterapeuták és az orvosok munkáját, a Changi General Hospitalban robotot alkalmaznak a gyógyszerek és eszközök szállítására a kórház különböző részlegei között.

(forrás: Universal Robots)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!