hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Gyógyítás

RizikóRiadó program: középpontban a magas vérnyomás

A Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) által elindított RizikóRiadó Program a magas vérnyomást mint a „néma gyilkos” rizikófaktort helyezi a középpontba. 
A szív- és érrendszeri halálozásban számos rizikófaktor játszik szerepet, a többi között a túlsúly, a dohányzás, a testmozgás hiánya, túlzott alkoholfogyasztás, stressz, magas vérzsírszint, helytelen étrend, magas vérnyomás és magas vércukorszint – sorolta Kiss Róbert Gábor, a MKT főtitkára csütörtökön, a sajtó képviselőinek tartott tájékoztatón Budapesten. Hozzátette: az életmód vezet oda, hogy a kockázatokból betegség alakul ki. A megfelelően kontrollált vérnyomással azonban a felére csökkenthető a szívinfarktus vagy az agyvérzés esélye – hangsúlyozta. Bármely rizikó további csökkenése még 30 százalékkal csökkenti a halálozás esélyét.
 
A RizikóRiadó Program az emberek egészségtudatosságát akarja felébreszteni – mondta Forster Tamás, az MKT elnöke. A kezdeményezéssel a szervezők azt akarják elérni, hogy a magas vérnyomásos betegek ismerjék meg saját kockázati szintjüket, és a vérnyomás csökkentésen túl további rizikójuk mérséklésének kihatását életükre. A program lényege, hogy az érdeklődők rájöjjenek, a saját egészségért mindenki felelős, annak aktív alakítója.
 
Az elnök emlékeztetett a társaság 2008-ban indított Szívvédő Programjára és a 2009-es esztendőben elindult RizikóRiadó Program elemeire: egyebek mellett az orvosi rendelőkben felvilágosító filmeket vetítenek és egészségügyi tájékoztató, oktató füzeteket juttatnak el a betegekhez, akiknek tájékoztatásában időnként egyetemisták is segítenek.
 
Az Év Esélynövelő Díját idén is meghirdetik, az elismerésre olyan nővéreket, asszisztenseket jelölhetnek a magas vérnyomásban szenvedők, akik a programba hatékonyan bekapcsolódnak, támogatják a betegeket, aktívan részt vesznek gondozásukban.
 
A magas vérnyomás tünete lehet a tarkótáji fájdalom, a hirtelen kipirosodás, de nagyon sokszor semmilyen jel nem utal a problémára, ezért is nevezik „néma gyilkosnak” – tájékoztatott Forster Tamás. Éppen ezért évente egyszer érdemes megméretni a vérnyomást – hangsúlyozta.
 
MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés