hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Rendkívüli intézkedések a mentőszolgálatnál (FRISSÍTVE: Gyemszi, Ántsz, Tek ...)

Az Országos Mentőszolgálatnál a szabadnapos orvosokat, mentőtiszteket is behívták a rendkívüli időjárási helyzet miatt  - közölte Győrfi Pál szóvivő pénteken az MTI-vel.

Az országban kialakult veszélyes időjárási helyzet miatt az Országos Mentőszolgálat is rendkívüli intézkedéseket hozott. Győrfi Pál kifejtette: a mentőellátás folyamatos biztosítása érdekében az elmúlt 24 órában készenlétbe helyezték a tömeges baleseti egységeket, ezen felül minden megyében mentőorvosi kocsikat állítottak szolgálatba, a fővárosi mentőellátást 10 további mentőegységgel erősítették meg.

Emellett a mentőállomást megközelíteni képtelen, szolgálatba igyekvő dolgozók pótlására, szükség esetére engedélyezték a 24 órás szolgálatot is. Rendelkeztek továbbá a halasztható, a kórházak közötti mentőszállítások korlátozásáról is, szükség esetén pedig nem a területileg illetékes, hanem a legközelebbi kórházba szállítják a betegeket, sérülteket.

Győrfi Pál kiemelte: folyamatos együttműködnek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal, a rendőrség és a honvédség egységeivel. Az Országos Mentőszolgálat tevékenységét Mártai István főigazgató a Markó utcai központból személyesen irányítja.

2013.03.15.

A szóvivő közlése szerint az időjárási körülmények miatt késő délelőttig a mentőhelikoptereket nem tudták bevetni. Három légi bázison viszont - korlátozott bevethetőséggel ugyan - de már működik a légi mentés - írta Győrfi Pál.

***

Az országban a vérellátás az ítéletidő ellenére is zavartalan - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) pénteken az MTI-vel.  Azt írták, az időjárás-előrejelzésnek köszönhetően a héten megfelelően fel tudtak készülni a hosszú hétvégére "jósolt" téli időjárásra.
Ezzel együtt az OVSZ kéri a felnőtt - 18-65 év közötti, egészséges - lakosságot, hogy az idő javulásával keressék fel a lakhelyükhöz legközelebb eső vérellátó intézményt vagy kiszállásos véradási helyszínt, és adjanak vért. A véradási helyszínek a www.ovsz.hu vagy a www.veradas.hu weboldalakon olvashatók - áll a közleményben.

 

FRISSÍTÉS (2013.03.15. 18:10):

A rendkívüli időjárási helyzet miatt a budapesti Heim Pál Gyermekkórház éjjel-nappal működő telefonos tanácsadást tart - közölte Nagy Anikó, az intézmény főigazgatója pénteken az MTI-vel. Közleménye szerint a 06-1 264-33-14-es számon kérhető segítség. A gyermekkórház hétfő reggel nyolc óráig minden gyermekgyógyászati sürgősségi esetet területi ellátási kötelezettség nélkül fogad. A gyermeksebészeti és traumatológiai ügyeleti ellátás az ügyeleti beosztásnak megfelelően történik - tette hozzá Nagy Anikó.

***

A GYEMSZI péntek délután az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: biztonságos a betegellátás az egészségügyi intézményekben. Több intézménybe nem érkezett meg a személyzet, de az intézmények dolgozói vállalták a hosszabb műszakot kollégáik megérkezéséig.

A GYEMSZI a fenntartásában működő valamennyi egészségügyi intézménynek levelet küldött, amelyben azt kérte, hogy a betegekhez érkező látogatók és rászorulók részére biztosítsanak fűtött helyiségeket, és csak azon betegeket engedjék haza, akiknél biztosítottnak látják a biztonságos otthoni gyógyulás feltételeit.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Gyorsreagálási Főosztálya korábban azt közölte: minden megyében már korábban összeírta a várandósokat és a dialízisre szorulókat, ez a lista a megyei tisztifőorvosoknál van, akik folyamatosan figyelemmel kísérik az ellátás közeli állapotban lévők helyzetét, állapotát.

 

FRISSÍTÉS (2012.03.15. 21:36):

A terrorelhárítók találtak meg és mentettek meg egy tüdőtranszplantáción átesett férfit - közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK) péntek este az MTI-vel. A férfi egy élénk színű sálat helyezett az M1-es autópálya 92-es és 100-as kilométere közti szakaszán rekedt kocsija tetejére, így találtak rá a terrorelhárítók. A férfit kézről kézre adva az egyik BTR harci járműbe helyezték, majd átadták az Országos Mentőszolgálat munkatársainak, akik elszállították.

Mint írták, a TEK két BTR típusú harci járműve mostanáig mintegy 400 járművet, elakadt hókotrót húzott ki a méteres hóból. "A terrorelhárítás egységei mindaddig a térségben maradnak, amíg egyetlen ember is veszélyben lehet" - hangsúlyozták közleményükben.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés