2021. május. 14., péntek - Bonifác.
hirdetés
hirdetés

Rendkívüli intézkedések a mentőszolgálatnál (FRISSÍTVE: Gyemszi, Ántsz, Tek ...)

Az Országos Mentőszolgálatnál a szabadnapos orvosokat, mentőtiszteket is behívták a rendkívüli időjárási helyzet miatt  - közölte Győrfi Pál szóvivő pénteken az MTI-vel.

Az országban kialakult veszélyes időjárási helyzet miatt az Országos Mentőszolgálat is rendkívüli intézkedéseket hozott. Győrfi Pál kifejtette: a mentőellátás folyamatos biztosítása érdekében az elmúlt 24 órában készenlétbe helyezték a tömeges baleseti egységeket, ezen felül minden megyében mentőorvosi kocsikat állítottak szolgálatba, a fővárosi mentőellátást 10 további mentőegységgel erősítették meg.

Emellett a mentőállomást megközelíteni képtelen, szolgálatba igyekvő dolgozók pótlására, szükség esetére engedélyezték a 24 órás szolgálatot is. Rendelkeztek továbbá a halasztható, a kórházak közötti mentőszállítások korlátozásáról is, szükség esetén pedig nem a területileg illetékes, hanem a legközelebbi kórházba szállítják a betegeket, sérülteket.

Győrfi Pál kiemelte: folyamatos együttműködnek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal, a rendőrség és a honvédség egységeivel. Az Országos Mentőszolgálat tevékenységét Mártai István főigazgató a Markó utcai központból személyesen irányítja.

2013.03.15.

A szóvivő közlése szerint az időjárási körülmények miatt késő délelőttig a mentőhelikoptereket nem tudták bevetni. Három légi bázison viszont - korlátozott bevethetőséggel ugyan - de már működik a légi mentés - írta Győrfi Pál.

***

Az országban a vérellátás az ítéletidő ellenére is zavartalan - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) pénteken az MTI-vel.  Azt írták, az időjárás-előrejelzésnek köszönhetően a héten megfelelően fel tudtak készülni a hosszú hétvégére "jósolt" téli időjárásra.
Ezzel együtt az OVSZ kéri a felnőtt - 18-65 év közötti, egészséges - lakosságot, hogy az idő javulásával keressék fel a lakhelyükhöz legközelebb eső vérellátó intézményt vagy kiszállásos véradási helyszínt, és adjanak vért. A véradási helyszínek a www.ovsz.hu vagy a www.veradas.hu weboldalakon olvashatók - áll a közleményben.

 

FRISSÍTÉS (2013.03.15. 18:10):

A rendkívüli időjárási helyzet miatt a budapesti Heim Pál Gyermekkórház éjjel-nappal működő telefonos tanácsadást tart - közölte Nagy Anikó, az intézmény főigazgatója pénteken az MTI-vel. Közleménye szerint a 06-1 264-33-14-es számon kérhető segítség. A gyermekkórház hétfő reggel nyolc óráig minden gyermekgyógyászati sürgősségi esetet területi ellátási kötelezettség nélkül fogad. A gyermeksebészeti és traumatológiai ügyeleti ellátás az ügyeleti beosztásnak megfelelően történik - tette hozzá Nagy Anikó.

***

A GYEMSZI péntek délután az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: biztonságos a betegellátás az egészségügyi intézményekben. Több intézménybe nem érkezett meg a személyzet, de az intézmények dolgozói vállalták a hosszabb műszakot kollégáik megérkezéséig.

A GYEMSZI a fenntartásában működő valamennyi egészségügyi intézménynek levelet küldött, amelyben azt kérte, hogy a betegekhez érkező látogatók és rászorulók részére biztosítsanak fűtött helyiségeket, és csak azon betegeket engedjék haza, akiknél biztosítottnak látják a biztonságos otthoni gyógyulás feltételeit.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Gyorsreagálási Főosztálya korábban azt közölte: minden megyében már korábban összeírta a várandósokat és a dialízisre szorulókat, ez a lista a megyei tisztifőorvosoknál van, akik folyamatosan figyelemmel kísérik az ellátás közeli állapotban lévők helyzetét, állapotát.

 

FRISSÍTÉS (2012.03.15. 21:36):

A terrorelhárítók találtak meg és mentettek meg egy tüdőtranszplantáción átesett férfit - közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK) péntek este az MTI-vel. A férfi egy élénk színű sálat helyezett az M1-es autópálya 92-es és 100-as kilométere közti szakaszán rekedt kocsija tetejére, így találtak rá a terrorelhárítók. A férfit kézről kézre adva az egyik BTR harci járműbe helyezték, majd átadták az Országos Mentőszolgálat munkatársainak, akik elszállították.

Mint írták, a TEK két BTR típusú harci járműve mostanáig mintegy 400 járművet, elakadt hókotrót húzott ki a méteres hóból. "A terrorelhárítás egységei mindaddig a térségben maradnak, amíg egyetlen ember is veszélyben lehet" - hangsúlyozták közleményükben.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.