hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Rendezni kell a béreket, de ez nem indok a korrupcióra

A korrupcióra és a paraszolvenciára is fix díjtételek és a szabad szellemi foglalkozású orvosi jogállás visszaállítása jelentene megoldást – mondta Mikola István a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

A parlament egészségügyi bizottságának elnöke szerint elvadult a helyzet, megnőttek a kikényszerítéssel megkövetelt tarifák: ez adta a végső lökést ahhoz, hogy harc induljon az orvosi korrupció ellen. Mint fogalmazott: a kötelező járulékfizetés által biztosított térítésmentes szolgáltatás nem egyeztethető össze az orvosok által előre meghatározott összeggel. A megoldást az orvosi tevékenységek díjainak pontos meghatározása jelentené, amit a szakmai szervezetek is támogatnak - mondta Mikola István. „Az lehetetlen dolog, hogy fiatal párok pénzt gyűjetenek évekig, hogy gyereket vállalhassanak – ezt normális esetben támogatni szokta a társadalom.”

Mikola Istvan

A szülés már csak ilyen...

Álláspontja szerint az az érvelés, miszerint a szülő nőnek az orvosválasztást meg kell fizetnie - vagyis az orvos állandó, akár éjszakai készenlétét meg kell téríteni, alapvetően hibás: „A szülés ilyen természetű, nem lehet időponthoz kötni. Akik ezt a pályát választották, azok pontosan tisztában vannak vele, erre hivatkozva plusz pénzt nem lehet elkérni.”.

Amint azt korábbi nyilatkozataiban is hangsúlyozta Mikola István úgy véli ez nem paraszolvencia, ez bűncselekmény. „A paraszolvencia is helytelen, és 2001-ben éppen ennek a kiváltására hoztuk létre a szabad szellemi foglalkozású orvosi jogállást. Sajnos ezt 2002-ben, a kormányváltás után megszüntették.”

Az interjúban az egészségügyi bizottság elnöke elismerte, hogy az orvosok fizetése nagyon alacsony, mint mondta, „ez az érem másik oldala, de nem magyarázat a helyzetre. Az orvosi béreket rendbe kell tenni” . Úgy látja, az európai gyakorlatot kell alkalmazni - a szabad szellemi foglalkozású szerződéses orvosi jogállás újragondolása lehet a megoldás. Ennek lényege, hogy az orvosi tevékenységek díjtételei előre, jogszabályban meghatározottak, így a rendszerben mindenki tudja, hogy egy orvos egy bizonyos munkáért, beavatkozásért mennyi pénzt kap az egészségbiztosítástól. Kérdés azonban, hogy mekkora lenne ez a díjtétel, hiszen Mikola István is úgy látja, nincs annyi pénz az egészségügyben, hogy ez a legális fizetés ki tudná kiváltani a hálapénzeket.

Hallgassa meg a teljes interjút itt!

hirdetés

Könyveink