Remény a cukorfüggőknek
A cukorétvággyal kapcsolatos agyi folyamatot találhattak brit kutatók, úgy vélik, felfedezésük az elhízás hatékonyabb megelőzéséhez és kezeléséhez vezethet – írja az MNO.
Patkánykísérletekben fedeztek fel egy enzimet, amely – úgy tűnik – azt érzékeli, mennyi glükóz, vagyis szőlőcukor érkezik az agyba, és hiány esetén arra készteti az állatot, fogyasszon több édes ételt. A tudósok szerint embereknél ennek az enzimnek a működése a cukros és a keményítőtartalmú ételek, vagyis egyebek közt a gabonafélék és a belőlük készült fogások, például a péksütemények, tészták iránt ébreszt éhséget.
A kutatócsoport abból a feltevésből indult ki, hogya glükokináz nevű enzim, amely a máj és a hasnyálmirigy cukorérzékelésében, vagyis a szénhidrát-anyagcsere szabályozásában játszik szerepet, a cukorétvágyat is befolyásolhatja. Glükokinázt találtak az agy hipotalamusz részén, mely sok egyéb mellett a táplálékbevitel szabályozásában is részt vesz. A kísérletekben először azt állapították meg, hogy 24 órás éhezés után a patkányok hipotalamuszának étvágyszabályozó központjában aktívabb lett az enzim. A kísérleti állatok előtt két lehetőség állt: választhattak glükózoldat és a rendes tápjuk között. Amikor vírus révén fokozták az agyukban a glükokináz működését, táp helyett több cukros oldatot választottak, amikor viszont csökkentették az enzim működését, kevesebbet.
Az embernél esetleg lehetséges étrendi változtatásokkal csökkenteni a glükózéhséget, és talán megelőzhető az elhízás olyan gyógyszerrel, mely az enzim működését befolyásolja – idézik a kutatás vezetőjét az mno.hu-n.