hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

 

Tudomány

Rejtett érzőrendszer a bőrben

Ritka, de nagyon súlyos betegség a fájdalomérzékelés veleszülelett hiánya; az ilyen személyek, mivel azt sem fáj nekik, ha megégetik magukat vagy csontjuk törik, nagyon sok súlyos sérülést szenvednek el. A betegek gyakran mentálisan is retardáltak.
A Pain című folyóiratban hamarosan megjelenő tanulmányban az Albany Medical College, a Liverpooli és a Cambridge-i Egyetem kutatói egy eddig ismeretlen, a bőr verejtékmirigyeiben és kisereiben található érzőrendszerről számolnak be két beteg vizsgálata alapján.
 
Mindkét beteg, egymástól függetlenül, erős verejtékezése miatt ment orvoshoz: verejtékezésük mértéke háromszorosa-nyolcszorosa volt a normálisnak. Intellektuálisan mindkét beteg ép volt, és bár volt néhány balesetük életük folyamán, életvezetésük normális, szokványos volt. „Különös módon, szokásos kivizsgálásuk alapján derült csak ki, hogy érzékelésük súlyosan károsodott volt: nemcsak a fájdalmat, de a mechanikus ingereket és a hőingereket is alig érezték. Ennek ellenére, a mindennapi életben jól elboldogultak: érezték a hideget és a meleget, meg tudták mondani, mivel érintették meg őket, és meg tudták különböztetni a sima és a durva felszíneket” – mondta dr.David Browsher, a kísérlet vezetője az EurekAlert portálnak..
 
Veleszületett érzékelési zavarukat a bőr biopsziás vizsgálata is igazolta: gyakorlatilag nem voltak találhatók a bőrükben C, Aδ és Aβ idegvégződések. Az egyetlen lehetséges magyarázat arra, hogy mégis hogyan észlelhették tudatosan e személyek a különböző bőringereket, az volt, hogy kisereik és verejtékmirigyeik beidegzése révén, amelyek tehát egy alternatív érzőrendszert alkottak. Ennek a  – genetikailag függetlenül szabályozott – érzőrendszernek az ingerületei is hozzájárulhatnak a tudatos érzékeléshez, és szerepük a lehet az olyan, mindmáig ismeretlen eredetű fájdalmakban, mint a migrén vagy a fibromialgia.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink