hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Regionális onkológiai centrum lesz Veszprémben

Regionális onkológiai centrum létesül 2013 végéig Veszprémben a megyei kórház területén; a 62 ágyas rákgyógyító központ 4400 négyzetméteren, 3,6 milliárd forintos beruházással valósul meg - mondta Lasztovicza Jenő a Fidesz-KDNP képviselője, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő sajtótájékoztatón hétfőn Veszprémben.

A közép-dunántúli régió rákbetegeinek ellátását, gyógyítását szolgáló centrum létesítéséhez 2,3 milliárd forint uniós támogatást nyert a Csolnoky Ferenc Megyei Kórház, ehhez a fenntartó megyei önkormányzat 1,3 milliárdot tesz hozzá - tájékoztatott az elnök.

Lasztovicza Jenő kitért arra is, hogy most nyertek 266 millió forintos uniós támogatást a kórház koraszülött- és újszülöttrészlege gép-műszer eszközeinek fejlesztésére és az épület felújítására. Ehhez 27 millió forintos önrészt ad a megye - tette hozzá.

Az onkológiai centrum létesítésének viszontagságos előzményeire, a pályázati kiírás késésére Kovács Zoltán, a Fidesz-KDNP képviselője, Veszprém megyei kormánymegbízott, országgyűlési képviselő emlékeztetett. Elmondta: 2002 óta várták, hogy az egészségügyi kormányzat kiírja a pályázatot a közép-dunántúli régió onkológiai centrumának létesítésére.

Kovács Zoltán - aki a megyei közgyűlés egészségügyi bizottságának az elnöke is volt hosszú időn át - utalt rá: hatszor interpellált a parlamentben az elmúlt hét-nyolc évben a pályázat kiírása ügyében, s Molnár Lajos és Horváth Ágnes egészségügyi miniszterek mindig újabb és újabb időpontokat határoztak meg. Legutóbb Székely Tamás tárcavezető ígért dátumot 2008 októberére, de akkor sem jelent meg a kiírás, a miniszter később 2009-re módosította a kiírást, végül "érdekes módon" az a 2010-es parlamenti választások kampányának időszakában jelent meg - mondta a megyei kormánymegbízott. Megjegyezte: "ellenszele" is volt Veszprémnek, hiszen más városok is jelentkeztek a centrum létesítésére.

A benyújtott pályázatról július 15-én született kedvező döntés - tette hozzá Kovács Zoltán, hangsúlyozva, hogy ez a megye "egyik legnagyobb politikai sikere". Mint mondta, a közvélemény-kutatások szerint Veszprém megyében, illetve a közép-dunántúli régióban az emberek "messze kiemelkedően" az onkológiai centrum létesítését tartják a legfontosabbnak.

Dávid Gyula, a megyei kórház orvos igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a centrum létesítése "hatalmas szakmai előrelépés", hiszen nagy tudású orvosok, szakdolgozók érkeznek Veszprémbe. Rámutatott arra is, hogy igen korszerű műszerek, a legújabb rákdiagnosztikai röntgenek állnak majd rendelkezésre. Az igazgató szerint az onkológiai járóbeteg-ellátást, a sugárterápiát is elvégzik majd a centrumban.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink