hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Refluxbetegség és alvás

Ördögi kör

Az alvás alatti légzészavarok során a GERD szövődményként és kórokként egyaránt szóba jöhet, ami bonyolult diagnosztikai és terápiás helyzetet teremt. Amerikai gasztroenterológusok szerint éjszakai tüneteire eddig nem fordítottunk kellő figyelmet, jóllehet ezek a betegek háromnegyedének alvásminőségét rontják.

Amikor felmerül a gastrooesophagealis refluxbetegség (GERD) gyanúja, a beteg vizsgálata során érdemes rákérdezni alvási szokásaira. Az inszomnia vagy hiperszomnia, a horkolás, az obstruktív és a pánik-apnoe csupán végpontok ebben a folyamatban. Betegeinknél ezek a tünetek és kórképek a legváltozatosabb kombinációban jelentkezhetnek, súlyosságuk is eltérő. Így a kivizsgálást és a kezelést is személyre szabottan kell végeznünk.

Az Amerikai Gasztroenterológiai Társaság és a Gallup közelmúltban közölt közös felmérése (Am J Gastroenterol 2003;98:1487–93) nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy mindeddig alábecsültük a GERD-ben szenvedők éjszakai panaszait. Úgy találták, hogy a betegek mintegy 75 százalékánál éjszaka is jelentkeznek tünetek. Fontos végiggondolnunk tehát, hogyan függhet össze az alvás és a GERD azon túl, hogy az éjszaka folyamán mind a testhelyzet, mind a gyengült antireflux-mechanizmusok kedveznek a tünetek kialakulásának.

Légzés alvás idején

Az alvás megfelelő összetétele és tartama koncentrációképességünk, kiegyensúlyozottságunk és a külső-belső környezet kihívásaira való válaszadási képességünk alapja – vagyis a megfelelő vegetatív, kognitív és intellektuális működésünk meghatározója is. A légzés szintén összetett idegrendszeri szabályozás révén felépített folyamat. Hétköznapi tevékenységeink a légzés folyamatos alkalmazkodását igénylik. Alvás alatt a kortikális szabályozás kiesésével gyengül a légzésszabályozás „alarm”-képessége.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Várdi Visy Katalin
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés