hirdetés
hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

RE-LY vizsgálat

Magyarországon népbetegség a stroke: évente 45-50 ezer új esettel számolhatunk, s ezek 15-20 százaléka kardiogén stroke. Mivel a stroke vezet a leggyakrabban tartós rokkantsághoz, a társadalomra nehezedő teher óriási. Számos vizsgálat igazolta a pitvarfibrilláció hatásos kezelésének eredményességét a stroke megelőzésében, különösen a másodlagos prevencióban. A vérlemezkegátlók és az antikoagulánsok összehasonlításából egyértelműen az derült ki, hogy az antikoagulálás jobb, mint a vérlemezkegátlás, s az INR-t legtöbbször 2 és 3 közé kell beállítani.
  Az elmúlt időszak egyik új vívmánya a pitvarfibrillálók kockázatbecslését segítő CHDS2-skála bevezetése (a pangásos szívelégtelenség [C] 1, a hypertonia [H] 1, a 75 év fölötti kor [A] 1, a diabetes [D] 1, a lezajlott stroke vagy TIA 2 pontot ér). A CHDS2-skálán legalább 2 pontot kapott betegeket antikoagulálni kell. Ez a skála is jelzi, hogy a stroke-ot elszenvedett betegek döntő többsége számára az antikoagulálás a választandó beavatkozás, de a stroke-on még át nem esett pitvarfibrilláló betegek is szinte mind antikoagulálásra szorulnak.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés