hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Rákteszt a nyál fehérjéiből

Egy új teszt segítségével az emberi nyál fehérjéinek elemzésével nagy pontossággal, fájdalommentesen diagnosztizálható a szájüregi rák - közölték amerikai kutatók.

A teszt az esetek 93 százalékában megjósolhatja a szájrák bizonyos típusát - írják a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem (UCLA) kutatói a Clinical Cancer Research című szaklap szerdai számában.
Az UCLA más kutatóhelyekkel együtt dolgozta ki az emberi nyál fehérjetérképét, amelyet márciusban tettek közzé. A térképben az emberi nyálmirigyben található 1116 egyedi fehérjét azonosították. Ez az eredmény több, nyálra alapozott diagnosztikus teszt kifejlesztését teszi lehetővé, ezek közül a mostani az egyik első.
Az UCLA fogorvosi karának kutatói 64 embert vizsgáltak, akiknek előzően pikkelysejtes karcinómát találtak a szájában. Nyálukat összehasonlították 64 egészséges ember nyálával. Megállapították, hogy öt fehérje-biomarker együttesen 93 százalékos valószínűséggel jósolta meg a szájrákot.
"Úgy vélem, egy teszt, mely ezeket a biomarkereket méri, gyakorlati használatba kerülhet a jövőben" - mondta Shen Hu, a kutatás vezetője.

MTI/Reuters

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink