hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Rákellenes Világnap 2020 – fókuszban a megelőzés

A Rákellenes Világnapot (World Cancer Day) immár 20 éve február 4-én tartják meg. Az idei év a cselekvés éve, az év mottója pedig az „Ez vagyok, és ezt teszem” (I am and I will.)

E szlogen jegyében indít kampányt az idén 30 éves Magyar Rákellenes Liga is, a megelőzés fontosságát és a rákbetegek megsegítését középpontba állítva. A világnapi esemény magyarországi fővédnöke prof. dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa.

Magyarországon 2018-ban összesen 33.250 fő halt meg daganatos megbetegedések következtében (bőrdaganatok nélkül), így a kedvező trendek ellenére is még mindig minden 4. magyar ember daganatos megbetegedésekben hal meg.

A World Cancer Research Fund legfrissebb – a 2018-as évre vonatkozó – adatai szerint a világon összesen mintegy 18 millió újonnan diagnosztizált daganatos megbetegedés történt, ebből 9,5 millió férfi és mintegy 8,5 millió női megbetegedés történt. (Az adatok nem tartalmazzák a nem melanoma típusú bőrdaganatokat).

A nők esetében a mellrák önmagában több mint az esetek egynegyedéért (25,4%) felelős, a három leggyakoribb daganat – mell, vastagbél, tüdő – pedig az összes eset majd felét (43,9%) adja ki.

A férfiak körében leggyakoribb daganattípus a tüdő önmagában 15,5%, a három leggyakoribb daganat – a tüdő, a prosztata és a vastagbél – pedig az összes daganatos megbetegedés 44,4 százalékáért volt felelős.

Magyarországon elmondható, hogy bár a KSH adatai szerint 2009-2016 között a daganatos megbetegedésekszáma 72 ezerről 89 ezerre emelkedett (2016-ban: összesen 89.188 – az adatok nem tartalmazzák a bőrdaganatokat), mindeközben a halálozás érdemben nem változott, nagyjából évi 33 ezer fő (2009: 33.174 fő; 2018: 33.250 fő) körül alakul.

Ezzel párhuzamosan az adott évben Magyarországon meghaltak körében a daganatos halálokok részesedése 2014-ig töretlenül nőtt, (1995-ben 22,87%, 2014-ben már 26,35%) azonban a trend megfordult, és jelenleg az összhalálozásban csökken a daganatos betegségek okozta halálozás aránya (2018-ban: 25,37%).

Látható tehát, hogy bár az újonnan diagnosztizált megbetegedések száma folyamatosan emelkedik, a halálozás nem, tehát a már diagnosztizált eseteket illetően az egészségügy „teszi a dolgát”.

Nem így az érintettek, mivel a rákbetegségek egyharmada korai felismeréssel, rendszeres önvizsgálattal és szűrővizsgálatokon való részvétellel megelőzhető lenne. Arról nem is szólva, hogy kialakulásuk kockázatát tekintve, a friss kutatási adatok szerint a genetikai mutációk a daganatok kialakulásának maximum 10 %-ában játszanak szerepet, miközben a dohányzás és az alkoholfogyasztás bizonyítottan az esetek kialakulásának 27%-ban közrejátszanak.

Február 4-e 20 éve Rákellenes Világnap, ennek kapcsán kívánja ismét felhívni a figyelmet a betegség kialakulásának kockázati tényezőire az idén 30 éves Magyar Rákellenes Liga a nemzetközi „Ez vagyok, és ezt teszem” (I am and I will) kampány bemutatásával. 2020 a cselekvés éve, fontos kérdés, hogy mit tehet az egyénaz egészségéért, érdemes mindenkinek végiggondolni az alábbi kérdéseket:

  • Mit tehetek, és mit kell tennem azért, hogy csökkentsem a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát?
  • Mit tehetek azért, hogy a daganatos betegséget még korai stádiumban felismerjék?
  • Mivel segíthetek a betegségben szenvedőknek?

Mindenki tehet a maga és környezetében élők egészségéért!

Az alkoholfogyasztás mellőzése, a túlzott szoláriumozás kerülése, a dohányzás abbahagyása, az egészséges étrend, a rendszeres mozgás mind a rákbetegség kialakulásának kockázatát csökkenti. A korai felismerés pedig életet menthet, ezért ismerni kell az alábbi nyolc figyelmeztető jelet:

  1. Anyajegyen, szemölcsön látható változások
  2. Indokolatlan fogyás
  3. Nyelési nehézségek
  4. Nem múló köhögés, rekedtség
  5. Érezhető csomó, duzzanat a mellben, herékben
  6. Fekély, sérülés a bőrön, ami nem gyógyul
  7. Véres, szokatlan széklet, vizelet
  8. Szokatlan vérzés, váladékfolyás

Ha ezek közül bármelyiket két hétnél hosszabb ideig észleli, azonnal forduljon orvoshoz! Ha ezeket a tüneteket máson észleli, figyelmeztesse!

Az adatokból látható, hogy több olyan gyakori daganattípus is van (pl. emlő, vastagbél) aminek felismerésére szervezett szűrés zajlik Magyarországon. Az egészségügy tehát ismét lehetőséget kínál a korai felismerésre, azonban minden szűrés csak annyira tud hatékony lenni amennyire a potenciálisan érintettek igénybe veszik!

Nem minden daganatos megbetegedés fedezhető fel önvizsgálattal, ezért is fontos a szűrővizsgálatokon történő rendszeres részvétel.

A liga alapszervezetei országszerte rendezvényeket tartanak a Rákellenes Világnappal kapcsolatban és részt vesznek a médiakampányban: embereket állítanak meg az utcán, önkormányzatnál, bevásárlóközpontban, megkérdezik tőlük, hogy mit tesznek a rák ellen, tájékoztató anyaggal látják el őket, és üzeneteiket nagy falon gyűjtik össze illetve felteszik a közösségi médiára.

Mindezeken túl ezúttal más szervezetekkel is összefog a Liga az ügy érdekében, az egyik idei partner a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete. A BOE a Semmelweis Egyetemen működő egyik legnagyobb diákszervezet, amelynek több mint 500 orvostanhallgató tagja. Az Egyesület egyik fő célkitűzése a prevenció és egészségfejlesztés nyolc fő témakörben. A Kardiovaszkuláris- és tumorprevenciós szekció egész évben tart órákat gimnazisták számára a daganatos és szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáról, és ezek megelőzésének lehetőségeiről. A Rákellenes Világnap alkalmából az Egyesület szeretné egy szélesebb réteghez is eljuttatni a legfontosabb üzeneteket. Ennek érdekében plázákban terveznek tájékoztató anyagokat osztani a daganatos betegségek prevenciójáról és leggyakoribb tüneteiről. Az orvostanhallgatók tudását pedig egy pszichoonkológia témájú szakmai előadással tervezik bővíteni.

A médiakampánnyal kapcsolatos további információ és a felhasználható anyagok a Magyar Rákellenes Liga portálján érhetőek el.

(forrás: Magyar Rákellenes Liga)
hirdetés

Könyveink