hirdetés
hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Radikális lépések

Széleskörű egészségügyi reformot készít elő Csehországban a jobbközép kormány. Tomás Julínek egészségügyi miniszter reformtervezete, amely radikálisan átalakítaná és komoly vállalkozói, piacgazdasági elemekkel bővítené a cseh egészségügyi rendszert, várhatóan az őszi parlamenti időszak elején kerül a képviselőház elé.

  Az augusztus közepén jóváhagyott pénzügyi stabilizációs csomag keretében 2008. január elsejétől bevezetik a 30 koronás vizitdíjat Csehországban. A recept díja szintén 30 korona lesz, egy kórházi nap 60, míg az éjjeli ügyelet vagy a mentőszolgálat igénybevétele 90 koronába kerül majd. A hozzájárulás éves felső határa 5000 korona – többletfizetésnél a különbözetet a biztosító megtéríti. A fizetési kötelezettség alól csak a krónikus betegek, illetve a megelőző vizsgálatokat igénylő páciensek mentesülnek, bár egyes esetekben a gyerekek és a nyugdíjasok kompenzációt kapnak. A befolyt mintegy 8 milliárd korona a tárca tervei szerint az intézményeknél, illetve az orvosoknál marad.
  A reform kilenc új törvényt, illetve törvénymódosítást igényel. Elsőként az általános egészségbiztosítási törvényt módosítanák; a tervek szerint tételesen rögzítik, hogy a biztosítottnak milyen ellátáshoz van joga a kötelező biztosítási alapból, s azt mennyi időn belül kell megkapnia. A kötelező csomagon felüli szolgáltatások szabályszerűen megvehetők – ezt az eddigi szabályozás nem tette lehetővé.
  Az egészségbiztosítókról szóló törvény egységesítené az egészségbiztosítók jogállását. A reformtervezet legnagyobb vitát kiváltó pontja, hogy a biztosítókat részvénytársaságokká alakítanák, működésüket független állami szerv felügyelné. A biztosítók között továbbra is szabadon választhatnak majd a polgárok.
  A biztosítók eddig a biztosítási összeg 3,5 százalékát fordíthatták önmaguk fenntartására; ez az arány a jövőben egy százalékkal emelkedne. Az egészségbiztosítók működését negyvenfős állami hivatal felügyeli majd.
  Az új részvénytársasági modell alapvetően bővítené az egészségbiztosítók mozgásterét. Tervezik a bonus-malus rendszer bevezetését is: a részvénytársaságok „díjaznák” azokat, akik rendszeresen járnak szűrésre, bizonyíthatóan egészséges életmódot folytatnak, és „büntetnék” azokat, akik nem törődnek egészségükkel.
   Csehországban nem ritka, hogy egy-egy állampolgár nehezen talál orvost, mert a körzetben sok a páciens. A körzeti orvos ugyan minden hozzá tartozó lakost köteles ellátni, de ez nem mindenkinek felel meg. Az új törvény szerint a jövőben a biztosító köteles lesz biztosítottjának megfelelő orvost találni – ha a beteg erre nem képes.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés