hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.
hirdetés

Rácz Jenő fényt akar

Engedélyezni kellene a magánorvosi praxisok lehetőségét az állami keretek között – mondja egyebek mellett Rácz Jenő, a kórházszöbevetség elnöke a Vasárnapi Hírek paraszolvenciával foglalkozó írásában.

A GKI-EKI Egészségügy-kutató Intézet által készített kutatás szerint a háziorvosok aktív korú pácienseik negyedétől, a szakorvosok közel harmadától, míg a kórházi orvosok betegeik közel 80 százalékától számíthatnak paraszolvenciára. Azok közül, akik nem adnak hálapénzt, 42 százalék elvből ellenzi a paraszolvencia intézményét, 43 százalékuknak nincs rá pénze, s csupán 15 százalék azok aránya, akik azért mulasztják el a hálapénz adását, mert nem tudják, hogy kinek, mennyit kellene adni.

Egy másik felmérés szerint az orvosok 20 százaléka is úgy látja: a betegek nem bíznak abban, hogy egyébként megfelelő szintű ellátásban részesülnének, és ezt pénzzel próbálják „kiharcolni”.  

A lap megszólaltja Rácz Jenőt, a Magyar Kórházszövetség elnökét, aki szerint önmagában a béremelés sem megoldás, hiszen ma az orvosok 20 százalékához kerülnek a borítékok. Ezt tiltással sem lehet kiszűrni. A tiszta, átlátható várólisták mellett meg kell adni a lehetőséget, hogy az nyújthasson pluszszolgáltatást, aki a közszolgáltatást és annak terheit fölvállalja. Engedélyezni kellene a magánorvosi praxisok lehetőségét az állami keretek között, persze a megfelelő akkreditációval, illetve azt, hogy a kórházak saját kapacitásán belül olyan hiányszolgáltatásokat biztosíthasson, amin keresztül külön juttatásért a lakosság gyorsabban hozzáférhetne ezekhez az ellátásokhoz. Mondjuk, ha egy csípőprotézisre nem akarja valaki kivárni az akár 2-3 évet, fizet, és ellátják a szabad kapacitások terhére. A többletbevétel harmada a munkaidőn kívül dolgozó kollégáké, a másik a kórházé, illetve a fennmaradó rész egy alapba folyna, ami a minőségi fejlesztésekhez adna fedezetet” – mondta a kórházszövetség elnöke a Vasárnapi Híreknek.

(forrás: Vasárnapi Hírek)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés