hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Pszichózishoz vezethet az ADHD egyik kezelési formája

Amerikai kutatók az ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) kezelésére szolgáló két terápia összehasonlítása során azt találták, hogy az amfetamin alkalmazása során magasabb a pszichózisos esetek száma, írta a PharmaOnline.

A Harvard Medical School McLean Hospital kutatócsoportja a New England Journal of Medicine folyóiratban megjelent cikkében big data elemzéssel vizsgálta az ADHD két legelterjedtebb terápiájának eredményeit, és úgy találta, hogy az amfetaminos kezelés során a pszichózisos esetek száma relatíve magasabb. A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Small Risk for Psychosis After Stimulant Prescription for ADHD, New England Journal of Medicine, 2019.

Forrás: 123 rf.com
Forrás: 123 rf.com

Az Egyesült Államokban jelenleg körülbelül 5 millió 25 évesnél fiatalabb személyt kezelnek valamilyen ADHD elleni terápiával. A két leggyakoribb kezelés az amfetamin hatóanyagú szerek és a metilfenidátok alkalmazása.

Az utóbbi években a serdülők és fiatal felnőttek által szedett amfetaminszármazékok mennyisége a háromszorosára nőtt. Ezért a Harvard Egyetem kutatócsoportja big data elemzéssel, több mint 220 ezer beteg adatainak feldolgozásával megvizsgálta a két kezeléstípus biztonságossági profilját. Eredményeik szerint a pszichózisos esetek gyakorisága, bár mindkét terápia esetén igen alacsonynak mondható, jelentős eltérést mutatott: az antipszichotikummal kezelt ADHD-s betegek aránya az amfetaminnal kezeltek esetében 1:486, míg a metilfenidátot szedő betegek esetében 1:1046 volt.

A több mint kétszeres kockázat ellenére a szerzők hangsúlyozták a vizsgálat módszertani hiányosságait is, mivel az elemzésben csak olyan fiatalok adatait vizsgálták, akiket nemrég kezdtek el ADHD-val kezelni. Elég kicsi a valószínűsége ugyanis annak, hogy pszichózis alakulna ki egy olyan betegben, aki már hosszú ideje szed egy készítményt az orvosi utasítások betartásával, és a szervezete is jól tolerálja azt, közli a lap.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés