hirdetés
hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Ízelítő

Programok a rákellenes nap alkalmából

Betegjogi konferencia, filmbemutató és az alapszervezetek beszámolója is szerepel egyebek mellett a Magyar Rákellenes Liga által szervezett nemzeti rákellenes nap programjai között szerdán Budapesten.
A központi rendezvényen délelőtt a Magyar Rákellenes Liga 20 alapszervezete, a többi között a siófoki, a salgótarjáni, a hegyvidéki, az adácsi, a szekszárdi és az apci mutatta be a Nemzetközi Rákellenes Unió idei jelszava szellemében szervezett, februártól áprilisig tartó rákmegelőző akcióikat előadásokon és posztereken.
 
A közönség megtekinthette A 8 figyelmezető jel című animációs film ősbemutatóját is. A mozgókép felhívja a figyelmet a rák jeleire, tüneteire, amelyekkel érdemes orvoshoz menni, hiszen az idei rák világnap és a nemzeti rákellenes nap szlogenje: a rák is megelőzhető.
 
Az év onkológusa – az én orvosom díjat Balog Csabának, a Miskolci Sugárterápiás és Klinikai Onkológiai Intézet, és Garami Zoltánnak, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Onkológiai Tanszéke munkatársának ítélték oda. A Magyar Rákellenes Liga februárban hirdette meg pályázatát, amelyre gyógyult rákbetegek orvosukhoz fűződő kapcsolatát bemutató írásokat várt. A mű írója javaslatot tett arra, hogy ki legyen az év onkológusa, a legtöbb szavazatot kapott orvosok a Dollinger Gyula emlékérem tulajdonosai lettek.
 
A betegjogi konferencián délután a közönség előadásokat hallgathatott meg a rákbetegek munkahelyi jogairól, a szerelemhez és szexhez való jogokról, az életminőséget befolyásoló étkezés, táplálás jogairól és lehetőségeiről, az életminőséget befolyásoló áttöréses fájdalom csillapításához való jogról és lehetőségekről. Az érdeklődők hallhatnak arról is, hogy mit tud az orvostudomány és az egészségügy.
 
A Nemzeti Rákellenes Napot 1993 óta április 10-én ünnepelik Dollinger Gyula orvos születésnapjára emlékezve. Dollinger Gyula sebészként, egyetemi oktatóként is jelentőset alkotott, ő a hazai ortopédsebészet megteremtője. Nevéhez fűződik a dohányzás és a rák összefüggéseinek hangsúlyozása, valamint a rákregiszter létrehozása, amely a magyarországi daganatos megbetegedések tudományos feldolgozását indította el. Ő alakította meg 1902-ben az Országos Rákbizottságot, így a hazai rákkutatás úttörőjének is számít.
 
MTI
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés