hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

PraxisPlatform a traumatológiában

Hazai és nemzetközi vizsgálatok szerint a krónikus megbetegedésekben szenvedő betegek csupán 30-50 százaléka szedi az általuk kiváltott gyógyszereket a kezelőorvos utasításainak megfelelően. Így azonban a páciensek felénél eredménytelen lehet a terápia. E helyzeten kívánnak segíteni a PraxisPlatform betegedukációs programjai, amelyek közül a traumatológusok elsősorban a trombózis megelőzését szolgáló programba vonják be betegeiket.

Tájékoztatás személyreszabottan

A traumatológiában jellemzően ritka, ha a beteg nem fogadja meg orvosa tanácsait, eltér az általa javasolt gyógymódtól, netán teljesen abbahagyja a javasolt kezelést. Mivel a páciensek többnyire balesetet, súlyos sérülést követően kerülnek orvoshoz, a trombózis elkerülése érdekében gyakran van szükség véralvadásgátló injekciók használatára. Ha a pácienst a baleseti sebész kellően tájékoztatja, és világossá válik számára, hogy ennek elhagyása akár életveszélyes szövődményeket is okozhat, csak nagyon ritkán fordul elő, hogy a beteg nem tartja be az utasításokat – mondja dr. Jámbor Gergely, a győri Petz Aladár Megyei Kórház ortopéd és traumatológus orvosa.

A teljeskörű tájékoztatáshoz a PraxisPlatformot szokta segítségül hívni, amelynek honlapján a szakorvos regisztrálja a beteget. Ezzel a páciens egyrészt egy olyan adatbázishoz fér hozzá, melyben szakértők által összeállított információk vannak, másrészt lehetősége van arra is, hogy kérdéseket tegyen fel kezelőorvosának – magyarázza a traumatológus. A beteg maga választhatja meg, hogy hagyományos módon hangüzenet formájában vagy a modern kommunikációs csatornákat felhasználva smsben vagy akár e-mailben küldje el neki a rendszer a terápiájához kapcsolódó információkat. Ezen kívül a betegnek lehetősége van azt is eldönteni, hogy délelőtt, délután vagy este szeretné megkapni az üzeneteket.

Jámbor Gergelyt idén áprilisban keresték meg, hogy vegyen részt a programban. A szakorvos, azóta hetente egy-két beteget von be – elsősorban a trombózis megelőzési programba. Az eddig eltelt két hónap alatt mintegy 30 beteget regisztrált, s tapasztalatai szerint, akinek felajánlotta, azok nagy százalékban örömmel vették a lehetőséget. A kontrollok alkalmával visszajelzést is kér a betegektől, akik általában hasznosnak találják a programot. Előfordul, hogy üzenetet, kérdést kap a honlapon keresztül, amelyekre lehetőség szerint azonnal reagál. A PraxisPlatform számára is megkönnyíti a munkát, hiszen évente mintegy 5000 beteget lát el, ezért nincs mód a páciensek teljes körű informálására.

A baleseti sebészetben az orvosnak viszonylag rövid ideig van kapcsolata egy-egy beteggel. Amíg például egy alsó végtagi gipszrögzítés vagy egy nagyobb rizikójú műtét miatt a trombózis fokozott veszélye fenn áll, a páciens folyamatosan kapja az előre elkészített, számára is érthető nyelven megfogalmazott üzeneteket a betegségről, a gyógyszer hatásáról és lehetséges mellékhatásokról – mondja Jámbor Gergely. Annak ellenére, hogy alapvetően fontosnak tartja a személyes tájékoztatást, tapasztalatai szerint a trombózis megelőzését szolgáló program mind a beteg, mind az orvos számára hasznos; jól kiegészíti az általa közölteket, ráadásul a páciens magáénak érzi a kapott üzeneteket is, amelyek így később írásos formában is rendelkezésére állnak, s bármikor újra elővehetők.

Orvos és beteg egyaránt jól jár

A vérhigító adása nemcsak nagy kockázatot hordozó műtétek, hanem egy alsóvégtagi törés miatt szükséges gipszelés esetén is előírás annak érdekében, hogy megelőzzük a trombózist – mondja dr. Martsa Balázs, a tatabányai Szent Borbála Kórház ortopédus és traumatológus orvosa. A betegnek ehhez el kell sajátítania az öninjekciózás folyamatát, ami egy idő múlva kellemetlen lehet számára.

– Száz százalékos bizonyossággal nem állíthatom, hogy egy idő múlva abbahagyják a terápiát, de bizonyosan előfordul ilyen – magyarázza a szakorvos, akinek meggyőződése szerint a trombózisból kialakuló, akár halált okozó tüdőembóliák hátterében nagyon gyakran a nem megfelelő compliance áll. Ezért van szükség arra, hogy a beteg számára testre szabott információt adjanak, annak ellenére, hogy erre nincs mindig elegendő idő a traumatológián. Ezen a helyzeten segít a PraxisPlatform TromboStop programja, amely olyan eszközt ad az orvosok kezébe, amellyel kiegészíthetik a betegeknek korábban már átadott információkat. Ezáltal lehetővé téve, hogy több idő jusson az olyan információk személyes átadására, amelyek nehezebben érthetőek, elfogadhatóak. A programok során a páciensek orvosuk nevében kapják az információt betegségükről, gyógyításukról, ezzel is elősegítve azt, hogy betartsák a számukra előírtakat.

Martsa Balázs rövid ideje vesz részt a trombózis megelőzését szolgáló programban, így kevés visszajelzést kapott még betegeitől. Neki magának azonban – mint megfogalmazza – „sok nyűgöt levesz a hátáról”, ezért is élt a számára felajánlott lehetőséggel.

Elsősorban idővel segíti őt, ha betegeit belépteti a terápiához kapcsolódó betegedukációs programba. Az ugyanis szerinte elképzelhetetlen, hogy miután a műtétek miatt egész délelőtt nem lehet őt elérni, a délutáni rendelésen még tovább várakoztassa a korábban, akár három hónapot is sorban álló beteget egy éppen érdeklődő másik beteg kérdései miatt.

– Van, aki nagyon részletes tájékoztatást igényel, arra is kíváncsi, milyen faktort gátol a gyógyszer, de olyan is akad, aki jelzi, „nincs otthon polca”, ha arra kérem, polcolja fel a lábát. Egyénre szabott információk nyújtására van tehát szükség – mondja a szakorvos, aki szerint a tájékoztatásnak egyszerűnek és érthetőnek kell lennie. Ezért tartja jó megoldásnak a PraxisPlatformot, ahol a beteg mindenféle a betegségére vonatkozó adatot, információt megtalál, ugyanakkor az adatvédelmi szempontból jól védett rendszer lehetőséget ad arra is, hogy a beteg közvetlenül orvosától is kérdezzen. A honlapon megtalálható információk, a szakemberek által összeállított hiteles üzenetek és az elektronikusan vezethető betegnapló összességében nagy segítség ahhoz, hogy azokat is benntartsuk a terápiában, akik egyébként idő előtt abbahagynák a kezelést – állítja Martsa Balázs.

Több idő jut az adekvát kérdésekre

– A legtöbb beteget érdekli a saját sorsa, ezért általában be is tartják az előírást, ritkán azonban előfordul, hogy nem váltják ki a számukra rendelt gyógyszert, vagy nem megfelelően szedik azt. Ennek hátterében nem feltétlenül a pénzhiány áll, hanem sokszor a tájékozatlanság miatt nem megfelelő a terápiakövetés – mondja dr. Andriska István. A Tolna Megyei Kórház traumatológiai osztályának vezető főorvosa még a PraxisPlatform indulásakor csatlakozott a betegedukációs programokat kínáló rendszerhez. A programok elfogadottságával kapcsolatos tapasztalata ennek ellenére még kevés, mert sok a nehezen kezelhető betege, akiknél a családot is meg kell győznie arról, hogy az információhoz jutás a beteg elemi érdeke.

Andriska István eddig körülbelül 10 embert regisztrált a trombózis megelőzését szolgáló programba, ami alapján elmondhatja, hogy a betegek általában örülnek a lehetőségnek, amit az is megerősít, hogy a kapott üzenetekre egyik betege így reagált: „volt, amit töröltem, volt, amit tároltam”. Olyan újra és újra elővehető tudástárról van szó ugyanis, amely segít a pácienseknek, hogy jobban megértsék betegségüket és terápiájukat.

Az orvos számára azzal könnyítik meg a teendők sorát, hogy egyre kevesebbet kell „mesélnie” a terápia egy-egy részletkérdéséről vagy a betegséggel együtt járó más tudnivalókról. A főorvos szerint a programba szervezés ma még hosszabb időt vesz igénybe, ha azonban a PraxisPlatformot országszerte jobban megismerik, valószínűleg a betegek bevonása is kevesebb időt igényel majd.

Az osztályvezető főorvos jónak tartja a kommunikáció új módját, és egyelőre nem is változtatna a rendszeren; úgy véli, előbb elegendő tapasztalatot kell összegyűjteni, amit később elemezni lehet.

TromboStop

A TromboSTOP Program üzenetei a trombózis veszélynek kitett betegeknek igyekszik megkönnyíteni a betegséggel való együttélést, és a tudatos terápiakövetési gyakorlat kialakítását.

A PraxisPlatform jelenleg futó programjai

  • Asztma
  • COPD
  • Jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH)
  • Trombózis megelőzés
  • Parkinson-kór
  • Térdartrózis

PraxisPlatform

(forrás: Medical Tribune)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés