hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

PraxisPlatform a neurológiában

Hazai és nemzetközi vizsgálatok szerint a krónikus megbetegedésekben szenvedő betegek az általuk kiváltott gyógyszereknek csak 30–50 százalékát szedik a kezelőorvos utasításainak megfelelően. Így azonban a páciensek felénél eredménytelen lehet a terápia. E helyzeten kívánnak segíteni a PraxisPlatform betegedukációs programjai, amelyek közül a neurológusok elsősorban a Parkinson-kórral kapcsolatos programokba vonják be betegeiket.

Javítja az orvos-beteg viszonyt

Az, hogy a beteg betartja-e orvosa utasításait, beszedi-e az általa felírt gyógyszereket, elsősorban a megfelelő orvos-beteg kapcsolaton múlik. Befolyásolja azonban a gyógyszerek minősége is, az, hogy az adott szer mennyire tolerálható, milyen mellékhatásai lehetnek, milyen gyakran kell bevenni és milyen formában, de szerepe van az adherenciában a gyógyszeráraknak is – mondja dr. Veszeli Béla.

A karcagi kórház pszichiáter és neurológus főorvosa szerint szakterületén leginkább talán a stroke-on átesett betegek esetében lehet arra számítani, hogy esetleg félbehagyják a kezelést, különösen, ha remisszió következik be, és a páciens jobb állapotba kerül. Ha átmeneti agyi keringészavarok (TIA) lépnek fel, melyeket követően a beteg tünetmentes lesz, szintén nehéz megértetni a beteggel, hogy a javasolt gyógyszerek abbahagyása nagy mértékben fokozza a tünetek ismétlődésének esélyét.

Azoknál a krónikus betegeknél, akik esetében lassabban progrediál a betegség, ugyancsak előfordulhat, hogy hosszasabb beszélgetésre, meggyőzésre van szükség annak érdekében, hogy a beteg bennmaradjon a terápiában. Más módszer a személyes kapcsolaton, meggyőzésen kívül eddig nemigen állt az orvosok rendelkezésére, a főorvos ezért tartja nagyon fontosnak, hogy néhány hónapja a PraxisPlatform is segítségükre van a betegek tájékoztatásában.

A PraxisPlatform egy modern betegedukációs és terápiamenedzsment rendszer. A rendszeres kontaktusnak ez a formája növeli az orvos és beteg közti bizalmat és csökkenti az információhiányt, így mindkét fél számára hasznos – magyarázza.

Veszeli Béla idén áprilisban csatlakozott a PraxisPlatformhoz, melynek honlapján eddig 14 páciensét regisztrálta. A betegeket a Parkinson-kór gyógyszerelésével kapcsolatos programokba vonta be; ezek egyike egy szájon át szedhető dopamin agonista gyógyszer, a másik egy hasonló hatásmechanizmusú, bőrre ragasztható tapasz alkalmazásával kapcsolatos. A regisztrációval a beteg egyrészt olyan adatbázishoz fér hozzá, amelyben szakértők által összeállított információk vannak, másrészt lehetősége van arra is, hogy magától a kezelőorvosától kapjon terápiás tanácsokat, illetve információkat a betegségéről. Kvízek, kérdőívek kitöltésével a beteg információt kap állapotáról, az alkalmazott terápia hatékonyságáról. A beteg hozzáfér oktató kisfilmekhez is, melyek tovább növelik az edukáció hatékonyságát – magyarázza a neurológus.

A beteg kérésének megfelelően hagyományos hangüzenetként, sms-ben vagy e-mail-ben is megkaphatja a számára fontos közléseket, melyeket a programba bevont személyekhez automatikusan eljuttatnak a neki legkedvezőbb, délelőtti,délutáni vagy esti időpontban. Az információk az orvos nevében érkeznek a beteghez, figyelve a megfelelő, tegező vagy magázó formájú megszólításra is.

Veszeli főorvos tapasztalatai szerint azok a betegek, akiknek felajánlotta a lehetőséget, általában jó néven vették, s mintegy plusz szolgáltatásként értékelték azt. Hiába kapott korábban érthető és részletes tájékoztatást a páciens betegségéről és a javasolt terápiáról, általában igényli a további információt, s a rendszer használatával még inkább úgy érzi, törődnek vele, így aztán érzékelhetően javul a compliance, jobb az adherencia – mondja. Nagy előnye a PraxisPlatformnak, hogy nem túl bonyolult, nem igényel aránytalanul sok időt sem a betegtől, sem az orvostól. A rendszer nem váltja, nem is válthatja ki a személyes találkozást, de segítséget nyújt a megfelelő orvos-beteg viszony kialakításában és fenntartásában, s jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a betegek a terápiában maradjanak.

Kivételezettnek érzik magukat a betegek

Dr. Lázárcsík Ildikó, a hatvani kórház neurológus részlegvezető főorvosa idén februárban egy, a Parkinson-kórral kapcsolatos konzultáción ismerte meg a PraxisPlatformot. A betegek oktatását, tájékoztatását segítő rendszer már csak azért is „szemet szúrt” neki, mert ő maga is régóta kereste a betegekkel való kapcsolattartást elősegítő, kifejezetten az internet nyújtotta lehetőségeket.

– Kezdettől fogva szimpatikus volt a rendszer, amely stabil, biztos, szakmailag hiteles információkat képes eljuttatni a páciensekhez, ami éppen passzolt az elképzeléseimhez – mondja a főorvos, arra is utalva, hogy a PraxisPlatform ugyan nem fedi le praxisa egészét, de vannak olyan területek, amelyekre már kompletten kiépült. Ilyenek a Parkinson-kórral kapcsolatos programok, ám neurológusként hasznát látja a traumatológusok által is használt, a trombózis megelőzését szolgáló programnak is, főként agyi érbetegségben szenvedők esetében.

Lázárcsík Ildikó e két betegcsoportból eddig mintegy húsz beteget vont be a megfelelő programokba, számuk azonban véleménye szerint folyamatosan emelkedni fog. Praxisában sok az idősebb beteg, akiktől talán távolabb áll az internet, ám nekik hangüzenet vagy sms útján is el tudja juttatni a rendszer a szükséges információkat. Azoknak, akik nyitottabbak, fogékonyabbak az új dolgokra, mindez kifejezetten tetszik – állítja. A rendszer segítségével az információk gazdag tárháza jut el a páciensekhez. Mindez a családokat is jobban összehozza; nemegyszer előfordul, hogy együtt böngészik a gyógyszer használatával, lehetséges mellékhatásaival, a beteg teendőivel kapcsolatos információkat. Amennyiben pedig a tudástárból valamely kérdésükre nem kapnak választ, lehetőségük van arra, hogy közvetlenül kérdezzenek.

– Mindez olvasatomban a teljességre törekvés része, amelynek része az orvos és a beteg, a beteg és a gyógyszerész közötti kommunikáció, de harmadik elemként megjelenhetnek benne a forgalmazók is, akik ugyancsak fontosnak tartják, hogy megfelelő információkat juttathassanak el a betegekhez – mondja. A részlegvezető főorvos huszonegynehány év tapasztalataival a háta mögött úgy tartja: törekszik rá, hogy a lehető legjobban kommunikáljon a betegeivel, ám minden olyan módszer, amely ezt még jobbá, még teljesebbé teheti, csak segítségére lehet. A betegek együttműködése ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy benne maradjanak a nekik rendelt terápiában. Ezt könnyíti meg a PraxisPlatform, amely nem pótolja, de kiegészíti a kommunikációt. Az orvosnak így elegendő a főbb dolgokat elmondania, amely ismereteket aztán a beteg – a maga tempója szerint – önállóan is tovább mélyíthet a rendszer segítségével. Ezek alapján a legközelebbi személyes találkozón már konkrét kérdéseket tehet fel, de természetesen bármikor lehetősége van interaktív kommunikációra is.

Lázárcsík Ildikó nagyon jónak tartja a kiindulást, „különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az internet nem mindig hiteles forrás”. A PraxisPlatform nyújtotta betegedukációs programban bizonyosan szakmailag is hiteles, megfelelő információkat kap a páciens, amelyek kellően személyre is szabhatók.

– Betegeim kivételezettnek érzik magukat – mondja a főorvos, aki a netes felületen megtekintheti az elektronikus betegnaplót, a kitöltött kérdőíveket, ami számára is nagy segítséget jelent. Mindezek ismeretében ugyanis olyan kínos, nem szívesen tárgyalt kérdésekről is beszélgetni lehet, amelyeket egyébként szóba sem hozna a páciens.

Szakmailag hiteles az információ

A jó beteg-együttműködés titka a megfelelő orvos-beteg kapcsolat, amelynek része, hogy az orvos képes megnyugtatni a pácienst, például azzal, hogy felajánlja számára: hívhatja őt, ha kérdése van, hogy átsegíthesse egy-egy zökkenőn.

A Parkinson-kórban szenvedők dr. Katona Gabriella, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) neurológus főorvosának tapasztalatai szerint más betegcsoportok tagjaihoz képest jellemzően odafordulók, azaz még jobban igénylik a figyelmet. A főorvos szükség szerint kéthetente, havonta, esetleg háromhavonta rendre vissza is hívja pácienseit, és ők szeretettel jönnek, nem egyszer cédulával, táblázattal a kezükben, melyben azt rögzítették, mikor milyen volt a mozgásuk, mi történt velük az előző találkozás óta.

Ezt könnyíti meg a többi között a PraxisPlatform honlapján vezethető elektronikus betegnapló, amelybe betekintése van az orvosnak is, így ha később személyesen megjelenik nála a páciens, akkor rövidebb idő alatt megbeszélhetőek a további teendők, és több idő juthat az igazán fontos kérdésekre. Tudni kell ugyanis, hogy itt javarészt idős betegekről van szó, akiknél egy-egy üzenet nem válthatja ki a simogatást, a hozzáérést és azt a tapasztalatot sem, hogy a betegnek mindig az éppen meglévő panaszai a megoldandók.

Ha látomásai vannak, akkor azok a legfontosabbak, ha alvászavara, akkor az kezelendő, ha pedig épp a mozgása korlátozott, akkor azt a gondot kell orvosolni a számukra adott lehetőségek segítségével – magyarázza a főorvos. Bár Katona Gabriella számára még tanulást igényel a rendszer, úgy látja, hogy még ha a PraxisPlatform helyettesíteni soha nem is fogja a személyes találkozást, jelentősen megkönnyítheti az orvos dolgát. Olyan tudástárat, részletes információt biztosít ugyanis a betegeknek, amelyek közlése egy-egy személyes találkozó alkalmával szinte nem is lenne lehetséges. S mivel az interneten ma sokszor olyan információk is megtalálhatók, amelyek teljességgel hiteltelenek, szakmailag megalapozatlanok, a PraxisPlatform segítségével a betegek akkor is szakszerű, ellenőrzött információkhoz juthatnak, ha az orvost csak később sikerül elérniük – akár a neki küldött üzenetek, kérdések nyomán.

– Tapasztalataim szerint hasznos tanácsokat ad betegeimnek a PraxisPlatform – mondja dr. Katona Gabriella, aki egyelőre ugyan csupán kilenc beteget regisztrált a rendszer honlapján, ám a visszajelzések szerint páciensei várják a hívások, sms-ek vagy e-mailek útján kapott tanácsokat. Mindez számára is pozitív interakciós lehetőséget jelent – magyarázza, arra utalva, hogy miközben rendel, nehezen veszi fel a telefonját, s ad egy másik betegnek tájékoztatást.

S hogy az odafordulás, a kellő figyelem ellenére miért kell mégis sok időt szánni a betegoktatásra? – Parkinson-kór esetén olyan szereket adunk a betegeknek, amelyeknek időnként jelentős mellékhatásaik lehetnek; sokszor ezért hagyják abba a nekik rendelt terápiát – mondja a neurológus. – Főként a kezelés elején, amikor még kis dózisban kapják a szert – olyankor kell tehát a leginkább segíteni nekik, hogy ne adják fel.

A mellékhatás lehet hányinger, émelygés, térbizonytalanság, székrekedés – sokszor ezek miatt váltanak a betegek. De nem mellékesek az anyagi szempontok sem, hiszen a dózist nemegyszer emelni szükséges, miközben a terápia a biztosítónak 25–40, a betegnek pedig támogatva is 4–5 ezer forintjába kerül.

A PraxisPlatform jelenleg futó programjai

  • asztma
  • COPD
  • térdartrózis
  • jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH)
  • trombózis megelőzés
  • akut VTE kezelés
  • Parkinson-kór
  • emlőrák

PraxisPlatform

(forrás: Medical Tribune)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés