hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Pozitív véleményt adott az EMA a linagliptinről

A Boehringer Ingelheim és az Eli Lilly június 24-én pozitív véleményt kapott az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) orvosi bizottságától, amely az 5 mg-os linagliptin filmtabletta (fantázianeve: Trajenta®) elfogadását ajánlotta 2-es típusú diabéteszes felnőttek kezelésére. Ha a javaslatot elfogadja az Európai Bizottság, ez lesz Európában az egyetlen dipeptidil-peptidáz-4 (DPP-4) gátlószer, amelyet diabéteszben alkalmazhatnak.

Az Emberi Alkalmazásra Szánt Egészségügyi Termékek Bizottsága (CHMP) azt javasolta, hogy a linagliptint monoterápiaként fogadják el olyan betegek számára, akiknél a vércukorszint pusztán diétával és mozgással nem tartható megfelelő szinten, és akiknél a metformin valamilyen okból (intolerancia, vesekárosodás) nem megfelelő. Használható lesz a linagliptin metforminnal, illetve metforminnal és szulfonilureával együtt adva is. Az adatok szerint a linagliptin átlagosan 0,65 százalékkal csökkenti a HbA1c szintjét. A vizsgálatok alapján a szer biztonságossági és tolerabilitási profilja kedvező. Előnye még, hogy túlnyomó része intakt állapotban az epével a bélen át távozik, és emiatt rossz vese- vagy májfunkciójú betegeken sincs szükség a dózis módosítására.

A linagliptinről alkotott kedvező vélemény alapja egy mintegy 6000 személyt bevonó klinikai vizsgálat volt – a fent említett eredményeket ennek során kapták. Az USA-ban májusban fogadták el a linagliptint.

A linagliptin a DPP-4 enzim inhibítora – ez az enzim szerepet játszik két inkretin hormon, a glukagonszerű peptid-1 (GLP-1) és a glükózfüggő inzulinotrop polipeptid (GIP) inaktivációjában. A linagliptin glükózszint-függően növeli az inzulinelválasztást és csökkenti a glukagonét.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés