hirdetés
hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Pozitív a tapasztalat az elektronikus kártyával

Az osztrák egészségügyi reformokról, egyebek között a Magyarországon is bevezetni kívánt elektronikus társadalombiztosítási kártya osztrák tapasztalatairól tájékozódott hétfőn Bécsben Székely Tamás egészségügyi miniszter.

A tapasztalatok egyértelműen pozitívak, noha még csak másfél éve tértek át a használatukra - mondta el telefonon az MTI-nek Székely Tamás az egynapos látogatás végén. Ugyancsak hasznosnak bizonyult Ausztriában a kórházak működtetésére szakosodott holdingok létrehozása, amelyek tartományonként szerveződve foglalkoznak a működési feltételek optimalizálásával.
A látogatáson szó volt arról a közös problémáról is, hogy a lakosság elöregszik, s emiatt az egészségügyi kiadások nőnek, miközben a járulékfizetők száma csökken.
Később a szaktárca portálunkhoz eljuttatott közleményében közölte, hogy Magyarországon is szeretnék bevezetni az elektronikus TAJ-kártyát. A kártya segítségével a társadalombiztosítás bármilyen egészségügyi tranzakciót el tud számolni, megkönnyítve ezzel az adminisztrációt. Ugyanakkor a beteg korábbi egészségügyi kórtörténetének adatihoz is hozzá lehet férni, amivel kiszűrhetők az ismételt vizsgálatok. Az egészségügyi szolgáltatóknál a beteg TAJ-száma alapján minden alkalommal helyben ellenőrzik a jogviszony meglétét. Az ellenőrzés az elektronikus TAJ-kártya bevezetésével egyszerűsödne.

 

Medical Online


 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés