hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Patkánymérget drogként

Iskolás gyerekeknek is jut az ijesztő kutyulékokból készített drogokból a szegregátumokban – figyelmeztet egy kutatás alapján a Népszava.

A Zalaegerszegi Gyermekotthon lakói „leginkább a patkányméreggel cseppentett dohányból sodort cigarettát szívják, amivel akár naponta kiütik magukat” – számolt be az ombudsman jelentése nyomán néhány napja a Népszava. A zalai eset távolról sem nevezhető kivételesnek.

Egy kutatás, amely általános iskolások körében vizsgálta a kábítószer-használatot a szegregátumokban, rögzíti, hogy eltérő mértékben, de jelen vannak a szintetikus drog olcsó helyettesítői: patkányméreg, aceton és egyéb háztartási vegyszer alapú „koktélok”. Minden helyszín más és más – óv az általánosítástól a kutatás vezetői összefoglalóját jegyző Lannert Judit, a T-Tudok Zrt. (a TÁRKI-TUDOK Zrt. jogutódja) szakértője. Hiszen – ahogyan írja is – vannak viszonylag rendezett és aszfaltozott szegregátumok, és vannak, ahol még víz sincs.

A 2017-es kutatás három-három baranyai, borsodi és szabolcsi iskolában készült. A drogozásra leginkább három okot említettek a tanulók. Az egyik, hogy fel akarnak vágni, vagy ki akarnak tűnni. A másik, amikor erőszakkal rászoktatják őket. A harmadik és legáltalánosabb vélekedés szerint viszont azért szoknak rá, mert szomorúak, problémájuk van. A tehetetlenséggel és kilátástalansággal szemben a felnőttek számára egy helyi – gyakran vallási alapon – szerveződő közösséghez való csatlakozás lehet az ellenszer. Az északkeleti országrészben ennél jóval elterjedtebb egy másik megoldás: a nyugtatók szedése. A dohányzás és az alkoholfogyasztás teljesen természetes része az életnek, már akár a legkisebbek számára is. A szintetikus herbál/biofű is mindenütt megjelenik a már említett olcsó helyettesítő anyagokon túl.

A teljes írás

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink