hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Parazitákkal bélgyulladás ellen?!

Kutatók szerint parazitákkal kezelhető az IBD, mert  ezek stimulálják az immunrendszert, hogy meggátolja a gyulladást okozó baktériumok szaporodását, írja az OTSZonline. A feltételezést a New York-i Orvostudományi Egyetem munkatársai vizsgálták.

A fejletlen országok lakosságának nagy százaléka bélférgekkel fertőzött. Ezek a paraziták eddig ismeretlen módon védték meg a gazdaszervezetet a Crohn-betegségtől, és olyan más krónikus-gyulladásos megbetegedésektől, amelyek az iparosodott országokban egyértelműen gyakrabban fordulnak elő. Amerikai orvosok azt állapították meg, hogy a paraziták jótékonyan befolyásolják a bélflóra összetételét. Egérkísérletek, és fertőzött emberek férgekkel való kezelés előtt és után elvégzett baktérium-analízise azt mutatta, hogy a paraziták a bélbaktériumok két csoportjában változtatták meg a csíraszámot – olvasható a szakportálon.

Ken Cadwell és kollégái kimutatták, hogy a férgek úgy képesek megakadályozni a bél gyulladásos reakcióit, hogy elősegítik a hasznos baktériumok felszaporodását, a gyulladást okozó baktériumok terjedését pedig meggátolják. Az eredmények összhangban vannak a higiénia hipotézissel. Alacsony szintű higiéne esetén a környezeti patogénekkel történő gyakori érintkezés stimulálja az immunrendszert, így ritkábban alakulnak ki túlzott immunreakciók és allergiás megbetegedések. A parazita férgek okozta – gyakran tünetmentes – bélfertőzésnek nyilvánvalóan hasonló pozitív hatása van: a fertőzötteknél ritkábban alakulnak ki krónikus-gyulladásos bélbetegségek – derül ki az OTSZonline cikkéből.

(forrás: OTSZ Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés