hirdetés
hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Táplálkozás

Paradicsommal a szívroham ellen?

Brit tudósok szerint az általuk kifejlesztett, paradicsomból nyert természetes táplálékkiegészítő szedése megelőzheti a szívrohamot és a keringési betegségeket. A tabletta hatóanyaga megakadályozza, hogy a koleszterin az erek falára tapadjon.

Brit tudósok szerint az általuk kifejlesztett, paradicsomból nyert természetes táplálékkiegészítő rendszeres szedése megelőzheti a szívrohamot, és a különböző keringési betegségeket. A tabletta hatóanyaga  a paradicsomban található likopén nevű anyag, ami megakadályozza, hogy a koleszterin az erek falára tapadjon. A hatóanyag csökkenti a vérben az LDL-koleszterin (az úgynevezett „rossz koleszterin”) szintjét, és megakadályozza, hogy a koleszterin az erek falára tapadjon. A likopén antioxidáns hatású; ez az anyag adja a paradicsom jellegzetes piros színét. A tudósok már egy ideje tisztában vannak vele, hogy ezt a rendkívül hasznos anyagot természetes formájában az emberi szervezet nem tudja jól felszívni és optimálisan hasznosítani.

A most bemutatott paradicsomtabletta, amely a likopént könnyebben emészthető formában tartalmazza, a Cambridge-i Egyetem egyik biotechnológiai laboratóriumának fejlesztési mellékterméke. A kutatók szerint további klinikai kísérletek nyomán idővel gyógyszer is lehet belőle, amely a jelenlegi sztatin alapú szereknél hatékonyabb koleszterincsökkentő lehet. Amíg a szer bejárja a klinikai tesztek és engedélyezés útját, a feltalálók mindenkinek azt ajánlják: fogyasszon rengeteg zöldséget és gyümölcsöt, mert az egészséges táplálkozás fontos része mindenféle betegség megelőzésének.

Tóth Vali, MR1-Kossuth Rádió

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés