hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Táplálkozás

Óvatosan az energiaitalokkal, a nagy dózis halálos is lehet!

A koffeintartalmú italokat ritkán fogyasztóknál, vagy a 18 évnél fiatalabbaknál az energiaitalok túladagolása halálhoz is vezethet – állapították meg egy április 13-i konferencián a szakemberek. Ennek elkerülése érdekében felhívást tettek közzé az érintett szakmai szervezetek.
Az energiaitalok túlzott fogyasztása – amelyet a reklámok is ösztönöznek – elterjedt a fiatalok körében, miközben egyre többféle és egyre koncentráltabb termékek kerülnek forgalomba. Az energiaitalok koffeint, és más, annak hatását felerősítő összetevőket tartalmaznak. Nagymennyiségű koffein fogyasztása erős hányingert és hányást, mellkasi fájdalmat, szapora pulzust, nyugtalanságot, álmatlanságot, esetenként pánikrohamot okozhat. Fiatalkorúaknál és a koffeinhez nem szokott embereknél a túladagolás halálos tragédiához is vezethet.
 
Egészségük védelme és megőrzése érdekében felhívást tett közzé az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal, az Oxiológiai-Sürgősségi, Honvéd- és Katasztrófa-orvostani Szakmai Kollégium, valamint a Sportegészségügyi Szakmai Kollégium .
 
Ebben azt írják, hogy a 18 éves kor alatti gyerekeket oktató, ellátó intézmények (iskolák, kollégiumok, otthonok) területén ne értékesítsenek, és ne fogyasszanak ilyen italokat! A szülők ne adjanak gyermekeiknek energiaitalt, és figyeljenek arra, hogy azok lehetőleg ne is fogyasszanak ilyen terméket! Az energiaital nem pótolja a napi folyadékbevitelt, ezért senki ne igya azt üdítőital vagy víz helyett! Az energiaitalok koffeintartalmát a terméken fel kell tüntetni, ha az eléri a 150 mg-ot literenként! 
 
A forgalomban lévő energiaitalok legtöbbjének koffeintartalma magas, akár háromszorosa is lehet egy csésze kávé koffeintartalmának. Várandós nők és szoptató anyák ne fogyasszanak energiaitalt! 
 
A túlzott koffeinbevitel a magzat vagy a csecsemő szervezetébe jutva egészségre káros hatású. Ne fogyassza együtt az energiaitalokat alkohollal, gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel, kábítószerekkel, egyéb tudatmódosító szerekkel! Ez kiszámíthatatlan, előre megjósolhatatlan következményekkel járhat. Intenzív fizikai terhelés, sporttevékenység során fogyasztott energiaital életveszélyes szívritmuszavarhoz vezethet. Legyen nagyon körültekintő, ha interneten keresztül rendel energiaitalt! A világhálón illegálisan forgalomban lévő energiaitalokhoz is hozzá lehet jutni. Ezek a termékek félrevezető jelöléssel lehetnek ellátva, illetve a magas koffeintartalmon túlmenően egyéb, egészségre káros összetevőket is tartalmazhatnak, amelyek súlyos megbetegedéshez, akár halálhoz is vezethetnek. 
 
Az energiaitalokat a 18 év alattiaknak szóló TV-műsorok reklámidejében, illetve egyéb, e korosztálynak szóló médiatermékekben, valamint a 18 év alatti fiatalokat is célzó rendezvényeken ne lehessen reklámozni! Minden olyan energiaital címkéjén, amely magas koffein-tartalmú, jelenjen meg a „18 éven aluliaknak, várandós nőknek és szoptatás alatt, valamint koffeinérzékenyek számára fogyasztása nem ajánlott” felirat! 
 
Az energiaital által előidézett mesterséges pörgés megterheli a szervezetet, felborítja a normális életritmust, ami újabb és újabb energiaital fogyasztására ösztönözhet. Az ördögi kör vége egy kimerült, energiáját vesztett szervezet lesz, amely egészségkárosodáshoz vezet. Az egészséges életmód, a rendszeres fizikai aktivitás, az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű alvás biztosítja az igazi energiát és jelenti az egészség megőrzését.
 
 
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés