hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Ötven felett kétévente is elég lehet

Ugyanolyan hatékony a kétévente végzett emlőrákszűrés, mint az évenkénti mammográfia az 50-74 év közötti nők körében, sőt még a sűrű emlőállományú és a menopauza enyhítésére hormonterápiában részesülő nők esetében is - derítette ki egy nagyszabású amerikai tanulmány.

Több mint 900 ezer amerikai nő adatainak elemzése alapján vonta le ezt a következtetését a mellrák tanulmányozásával foglalkozó Breast Cancer Surveillence Consortium legújabb tanulmánya, amely az Amerikai Orvostársaság JAMA Internal Medicine című folyóiratában jelent meg.

A szakemberek ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy ha kétévente végeznek mammográfiát a 40-es éveikben lévő, rendkívül sűrű emlőállományú nőknél, sokkal valószínűbben mutatnak ki előrehaladott és nagy daganatot, mint az évente végzett vizsgálatoknál, ám utóbbiak több, később hamisnak bizonyuló pozitív eredményt hoznak. A sűrű emlőállomány - sok mirigy és kötőszövet - az jelenti, hogy a röntgensugarak nehezebben hatolnak át a szöveteken.

A növekvő életkor és a sűrű emlőállomány a mellrák legnagyobb kockázati tényezői közé tartoznak - idézte Karla Kerlikowsket, a Kaliforniai Egyetem professzorát, a tanulmány egyik szerzőjét a ScienceDaily tudományos hírportál. A hamis pozitív eredmények miatt több vizsgálatot, köztük biopsziát, ultrahangot és mammográfiát végeznek el olyan nőknél, akik nem szenvednek a betegségben.

A Kaliforniai Egyetem és a Seattle központú GHRI egészségkutató intézet kutatócsoportja egy közelmúltban közzétett másik tanulmányában hasonló következtetésre jutott a mammográfia gyakoriságának szükségességéről a 66 és 89 év közötti nők körében.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés