hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Ötszáz minilabor segíti a hamis gyógyszerek kiszűrését

A ghánai hatóságoknak adományozta a Global Pharma Health Fund az 500. olyan minilabort, amely a hamis gyógyszerek kiszűrésében segít a szakértőknek. A kézitáska méretű eszköz különösen az infrastruktúra nélküli régiókban jelent hasznos támogatást.

A gyenge minőségű és a hamis gyógyszerek kiszűrésére alkalmas az a minilabor készlet, amelyet a Global Pharma Health Fund (GPHF) fejlesztett ki, hogy olcsó és megbízható felszereléssel támogassa a fejlődő országok gyógyszerhamisítás elleni tevékenységét. A kézitáska méretű felszereléssel külső abnormalitások és tartalmi eltérések vizsgálhatók.

A Minilab nevű szett 57 alapvetőnek tartott aktív gyógyszerhatóanyagról tartalmaz összehasonlító mintát, amelyek segítségével a sokszor életmentőnek tartott készítmények hamis verziói szűrhetők ki – írja a hamisgyogyszer.hu.

A Merck gyógyszergyár támogatásával működő GPHF szerint a Minilab jól hasznosítható az infrastruktúra nélküli régiókban, ahol nehéz, költséges és hosszadalmas lenne laborokba szállíttatni, és ott ellenőrizni a gyanús gyógyszereket. Az egészségügyi szervezet ennek okán a hamisítás által kiemelten érintett országoknak segít a felszerelés adományozásával. Tavasszal Zambiának ajándékoztak öt teljes felszerelést, a közelmúltban pedig a ghánai hatóságok adták át az 500. készletet.

A SecuringPharma beszámolója szerint a GPHF a ghánai átadó mellett hírt adott arról is, több évnyi tárgyalás eredményeként sikerült megállapodnia a mianmari hatóságokkal az együttműködésről, amelynek során a délkelet-ázsiai országnak is átadnak egy készletet a minilaborokból. Mianmar egészségügyi minisztériuma az együttműködés keretében jóváhagyta, hogy külföldi egészségügyi szakértők tartsanak minőségellenőrzési felkészítő programot a helyi hatóságoknak. Ennek keretében harminc illetékes kap képzést arról, hogyan kell mintát venni, elemezni, majd bejelenteni a gyanúsnak ítélt készítményeket.

MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: HENT)
hirdetés

Könyveink