hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ötödször is megválasztották miniszterelnöknek Orbán Viktort

Orbán Viktor ötödik kormányzati ciklusát kezdheti meg miniszterelnökként; a negyedik kétharmaddal.

A Fidesz elnökét, aki 2010 óta tölti be megszakítás nélkül a kormányfői tisztséget, 133 igen szavazattal, 27 nem ellenében választották meg a képviselők, közölte az MTI, jelezve: ezzel a miniszterelnök újból hivatalba lépett.

Orbán Viktort 1998, 2010, 2014 és 2018 után ötödször választották kormányfővé; hétfőn esküt tett az Országgyűlésben. Az ellenzéki pártok közül a Momentum, az LMP és a Mi hazánk részt vett a miniszterelnök választáson és nemmel szavazott. A Párbeszéd képviselői nemmel szavaztak Orbán Viktor miniszterelnökké választására, majd a kormányfő beszéde alatt kivonultak az ülésteremből. A DK képviselői kivonultak a parlamenti ülésteremből, miután Gyurcsány Ferenc napirend előtt “törvénytelennek” nevezte a megalakuló új kormányt, az elnöklő Kövér László azonban helyreutasította: ez volt az első és utolsó olyan felszólalása, amikor a T. Házban Magyarország törvényesen megválasztott kormányát “törvénytelennek” nevezhette.

Áder János köztársasági elnök április 29-én kérte fel kormányalakításra Orbán Viktort, miután a Fidesz-KDNP lista 54 százalékot kapott az április 3-ai parlamenti választáson, így negyedszerre is kétharmados, 135 mandátumos többsége lesz a kormánypártoknak.

A korábbi bejelentések szertint  a miniszterelnök Semjén Zsoltot általános miniszterelnök-helyettesnek kérte fel, aki egyúttal nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszterként is dolgozik majd. Az Agrárminisztériumot Nagy István, a Belügyminisztériumot Pintér Sándor, az Építési és Beruházási Minisztériumot Lázár János, a Honvédelmi Minisztériumot Szalay-Bobrovniczky Kristóf, az Igazságügyi Minisztériumot Varga Judit vezetheti majd. Orbán Viktor a Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetésére Csák Jánost, a Külgazdasági és Külügyminisztérium élére Szijjártó Pétert, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetésére Rogán Antalt, a Miniszterelnökség élére Gulyás Gergelyt kérte fel. A Pénzügyminisztériumot Varga Mihály, a Technológiai és Ipari Minisztériumot Palkovics László vezetheti. Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszterként, Navracsics Tibor pedig területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterként dolgozhat a következő négy évben.

Orbán Viktor miniszterelnök (középen) eskütétele előtt az Országgyűlés ülésén 2022. május 16-án. MTI/Illyés Tibor
Orbán Viktor miniszterelnök (középen) eskütétele előtt az Országgyűlés ülésén 2022. május 16-án. MTI/Illyés Tibor

Ez az évtized a veszélyek, a bizonytalanság és a háborúk korszaka lesz, jelentette ki Orbán Viktor, miután a parlament újraválasztotta miniszterelnöknek. A kormányfő beszédében emlékeztetett: az évtized a koronavírus-járvánnyal kezdődött és háborúval folytatódott. A háború és a válaszként adott európai szankciós politika energiaválságot idézett elő, az energiaválság és az amerikai kamatemelések együtt elhozták a magas infláció korszakát, és mindez együtt el fogja hozni a recesszió, a gazdasági visszaesés időszakát, amikor a gazdasági teljesítmény csökkenése, stagnálása és csekély emelkedésének évei váltogatják majd egymást Európában.

Úgy értékelt: kiújulhatnak fenyegető járványok, a gazdasági visszaesés mélyülhet, a gazdag országok felé "tektonikus erővel" felerősödik a migráció, mindennek tetejébe pedig egy elhúzódó és világméretű kiterjedéssel fenyegető, valóságos háború zajlik a keleti szomszédunk földjén.

Orbán Viktor hangsúlyozta: "egy háborús évtized képe bontakozik ki a szemünk előtt", és bár jó lenne, ha nem így lenne, "nekünk nem a vágyainkból, hanem a valóságból kell kiindulnunk".

A következő évtized legfontosabb feldatának nevezte Orbán Viktor újraválasztott miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben azt, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, valamint megvédje az ország békéjét és biztonságát. A kormányfő megválasztása utáni első beszédében indoklásként elmondta, a háború Magyarország szomszédjában még hosszú ideig és "józan ésszel nehezen felfogható mennyiségű" fegyverrel folytatódni fog és állandó biztonsági fenyegetést jelent az országra. Orbán Viktor azt mondta, felfogása szerint aki fegyvert szállít, "fél lábbal már benne is van a háborúban". Úgy fogalmazott, "mi a béke mellett állunk, a béke épít, a háború rombol", ezért azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat akarunk. Jelezte, ki fog tartani álláspontja mellett.

Magyarország nem fogad el olyan gazdasági intézkedéseket, amelyek tönkretennék a magyar családokat, jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök azt mondta: Brüsszel nap mint nap visszaél a hatalmával, és "csupa olyasmit akar ránk kényszeríteni, ami nekünk rossz és tőlünk idegen". Hozzátette: Magyarország "az élni és élni hagyni elv" jegyében "toleranciaajánlatot" tett a migráció, a gender és legutóbb az olajembargó ügyében is, azonban ezeket visszautasították. "De mi továbbra sem adjuk fel a határok védelmét, nem bontjuk le a kerítést és nem engedünk be migránsokat, megvédjük a családjainkat, a genderaktivistákat nem engedjük be az iskoláinkba, nálunk az apa férfi, az anya nő, gyerekeinket pedig hagyják békén, kitartunk Magyarország békéje és biztonsága mellett, és nem fogadunk el olyan gazdasági intézkedéseket, amelyek tönkretennék a magyar családokat".

Leszögezte: Magyarország az Európai Unió tagja, és érdeke, hogy a következő évtizedben az is maradjon.

A történelmi egyházak által fenntartott intézmények segítését, valamint a nemzetegyesítés "lankadatlan" folytatását ígérte Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben. Az újraválasztott kormányfő beszédében közölte, a következő kormány különösen számít a történelmi egyházak híveinek közösségeire, amelyek létezése önmagában is nagy érték Magyarországnak. Biztosítani fogjuk az evangélium hirdetéséhez szükséges feltételeket, a szabadságot és az egyházak tiszteletét, mondta. Hozzátette, látják az egyházi iskolák, kórházak, idősotthonok utáni növekvő igényt, ezek segítése a kormány munkájának fontos része lesz.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy látja az újraéledő nemzeti összetartozás lelki és fizikai lenyomatait is szerte a Kárpát-medencében. Ez nemcsak a határon túl élő magyaroknak jó, de erősíti az egyetemes magyarságot és az anyaországot is. A határon túli magyarok számíthatnak ránk, lankadatlanul folytatjuk nemzetegyesítő munkánkat,  jelentette ki.

Nehéz körülmények közepette is vállalom, hogy Magyarország előre fog menni és nem hátra, mondta. A kormányfő kijelentette: a most megalakítandó kormány vállalása az, hogy a kibontakozó európai válság idején is megőrzi a legfontosabb eredményeket, és nem adja fel a fontos célokat. "Megvédjük a teljes foglalkoztatottságot, megvédjük a családtámogatásokat, vállalom, hogy megvédjük a nyugdíjak értékét, a rezsicsökkentést is".

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink