hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ötmilliárd forintból újulhat meg a Semmelweis Egyetem két klinikája

A Semmelweis XXI. Fejlesztési Projekthez kapcsolódóan összesen több mint ötmilliárd forintból újulhat meg a Semmelweis Egyetem két klinikája. A vonatkozó kormányhatározat értelmében a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika teljes átalakítása jövő héten megkezdődhet, erre több mint két milliárd forint jut. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika infrastruktúráját 3 milliárd forintból fejlesztik és bővítik annak érdekében, hogy az intézmény Európa első számú szívtranszplantációs központja legyen.

A Belső Klinikai Tömbben található Belgyógyászati és Hematológiai Klinika teljes infrastruktúrája megújul a jövő héten induló beruházás keretében, amelyre több mint két milliárd forintot biztosít a kormány a Semmelweis XXI. Fejlesztési Projekthez kapcsolódóan. A betegellátást, az oktatást és kutatást érintő terek teljes körűen megújulnak, és az épületben új profilként megjelent hematológia ellátás modern, 21. századi környezetben működhet majd – mondta el dr. Merkely Béla rektor. Mint emlékeztetett, a klinika 2020. május 15-ével jött létre a korábbi II. Sz. és III. Sz. Belgyógyászati Klinika összevonásával, amelynek eredményeként a hematológiai ellátás vezető területté vált itt.

Dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, a Klinikai Központ elnöke arról tájékoztatta az egyetem honlapját, hogy az ütemezetten folyó munkavégzés ideje alatt a betegellátás zavartalan lesz, sem kapacitásban, sem minőségben nem lesz változás. Amennyiben egyes szakrendelések, betegellátási területek átmenetileg új helyszínre kerülnek a felújítási munkálatok miatt, a betegek haladéktalanul tájékoztatást kapnak majd – ígérte az elnök. 

Szintén a Semmelweis XXI. Fejlesztési Projekt, továbbá az Egészséges Budapest Program megvalósításához kapcsolódóan kezdődhet meg a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika bővítése és megújítása. A kormány által biztosított mintegy 3 milliárd forintból korszerűsödnek a klinika műtői és bővül az oktatáshoz rendelkezésre álló tér. Amellett, hogy felújítják az ér- és szívsebészeti műtőket, valamint egy új operációs helyiséggel bővül a műtőblokk, kialakítanak egy 10 ágyas, modern perioperatív transzplantációs részleget is, valamint létrejön egy sportkardiológiai ambulancia. A beruházásnak köszönhetően javulnak az orvosok és a szakdolgozók munkakörülményei is. A fejlesztés elsődleges célja, hogy a klinika, amely jelenleg is dobogós helyen áll, az első számú szívtranszplantációs centrum legyen európai szinten.

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés

Könyveink