hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Ötezerrel több orvos dolgozik mint kilenc évvel ezelőtt

Hatvan százalékkal csökkent 2010 óta a külföldi munkavállalásra jelentkező orvosok száma, az elmúlt négy évben pedig harminc százalékkal kevesebb ápoló távozott az országból, derül ki a Magyar Hírlap összeállításából.

Mindez a Magyar Hírlap szerint számszerűen annyit jelent, hogy míg a Magyarországon dolgozó orvosok száma 2010-ben 33 943 volt, addig tavalyelőtt 39 132, ami több mint ötezer fős növekedést jelent. Beszédes adat, hogy a négy orvosi egyetem kilenc éve 1040, míg 2017-ben 1521 oklevelet adott ki.

A KSH tavalyi adataiból ugyanakkor kiolvasható, hogy bár az orvosok összlétszáma emelkedett, a folyamatos központi támogatás ellenére is egyre kevesebb közöttük a háziorvos, tavalyelőtt 6173-at tartott számon a hivatal. Igaz, az egy háziorvosra jutó lakosok száma lényegesen nem változott az elmúlt években.

A külföldi munkavégzéshez szükséges bizonyítványok kikérési adatairól szintén tavaly az Emmi közölt részletes adatokat. Kiderült, hogy míg kilenc éve 845 magyar orvos kérte ki első alkalommal a szükséges hatósági bizonyítványt, tavalyelőtt már csak 334. Az elmúlt években külföldi munkavállalási engedélyt kérő orvosok közül legalább 1498-an dolgoznak ma a magyar betegellátásban, mivel vagy nem költöztek külföldre, vagy időközben visszajöttek Magyarországra, esetleg egyaránt végeznek munkát itthon és külföldön.

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink