hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Összeomlás előtt az alapellátás Kőszegen

Már több alkalommal szóba került Kőszegen, a képviselők ülésén, hogy bármikor összeomolhat a város egészségügyi alapellátásának rendszere. A problémák alapvetően két dologban rejlenek: egyrészt tárgyi, másrészt személyi okai vannak.

Kőszegen a gyermekorvosi rendelők megközelíthetőség és akadálymentesítés szempontjából is alkalmatlanok a feladat ellátására. Az épület teljes külső, belső és gépészeti felújításra szorulna, de az akadálymentesítés és fűtés-átalakítás a műemlék épület és a magas költségek miatt nem lehetséges.

A gyermekek száma miatt két orvosi rendelő, a hozzá kapcsolódó védőnői szolgálat és az iskolaorvosi helyiségek lennének szükségesek az ellátáshoz. Jelenleg ez három helyiségben valósul meg, az első emeleten, ahová szűk csigalépcsőn lehet feljutni.

Ott már számos baleset is történt. Az épület elavultságára jellemző, hogy a burkolatok repedezettek, a vakolat hiányos, a padozat balesetveszélyes, ami nem teszi lehetővé a megfelelő fertőtlenítő takarítást sem. Ráadásul az elmúlt héten be is ázott az építmény írja a vasnepe.hu.

Személyi gondok is bőven vannak. Kőszegen jelenleg hat háziorvos lát el területi ellátási kötelezettséggel betegeket. A háziorvosok közül négy már napjainkban is nyugdíjas, tehát rövid idő alatt négy háziorvosi állást kell majd betöltetni.

– Csak a pályázati kiírásra várunk, s akkor a Balog iskola közelében megépítjük a korábban is oda tervezett egészségházat  – jelentette ki  Huber László polgármester.

(forrás: Vasnépe)

Könyveink