2024. április. 24., szerda - György.

Összekovácsolta a közössége(ke)t a járvány

Mint az az operatív törzs vasárnapi tájékoztatóján elhangzott, eddig „senki sem dezertált” a dolgozók közül a Dél-Pesti Centrumkórházban; mindannyian kitartottak a járvány idején.

Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház (DPC) főigazgatója saját szavai szerint ma szubjektíven beszélt az operatív törzs rövid tájákoztatóján. Mint emlékeztetett, a DPC országos intézet is, egyik telephelye a Szent László kórház, amely a többi közt a HIV-AIDS vagy a trópusi betegségek ellátóhelye is, de náluk működik a legnagyobb csontvelő-átültetési központ is. Mint jelezte, a járvány első heteiben egyedül náluk voltak vírusos betegek, a dolgozók egy része akkor haza sem ment, de facto „beköltöztek az intézménybe”.

A centrumban törekedtek a munkatársak kímélésére, ennek megfelelően kevesen lettek pozitívak közülük, s alig voltak olyanok, akik bizonyítottan a kórházban kapták el a fertőzést. Most, hogy a többi kórházat is megnyitják, visszatért a nyomás, jelenleg 18 személyt ápolnak intenzív osztályon; eddig 325 új koronavírusos beteget láttak el, s eddig a kórház intenzív osztályán 52 beteg feküdt.

Jól teljesítettünk, értékelt Vályi-Nagy, jelezve: tudjuk, hogy a fertőzöttek nagy része, 80–85 százaléka meggyógyul vagy meg sem betegszik, ápolás nélkül is, a súlyos betegek ellátása viszont nagy szakértelmet igényel, és a kórházban nagy eredményeket értek el a súlyos betegek kezelésében, mondta. A világon elsőként náluk alkalmazták a vérplazma-terápiát és a citokinvihar elleni terápiát is – közölte a főigazgató, akinek a tájékoztatása szerint a cél az volt, hogy a betegek „ne lépjenek túl az intenzívre, vagy onnan fordítsuk vissza őket”.

Mint elmondta még, jelenleg is több nemzetközi vizsgálat folyik az intézetben – a főigazgató köszöni, hogy „senki sem dezertált” a dolgozók közül, mindannyian kitartottak, és köszönte az alapítványuknak juttatott támogatást, meg azok adományát is, akik „etettek, itattak, virágot hoztak, meleg étet adtak a frontvonalbelieknek”. És köszönte a műszakiaknak is a háttér biztosítását, valamint mindenkinek, aki nem betegszik meg – a járvány csökkenőben van, van esély, hogy megússzuk, de a cél érdekében tartsuk be a szabályokat! – fogalmazott Vályi-Nagy István.

Kérdésekre válaszolva a többi közt elhangzott: az eddigi vérplazma-kezelések alanyai közül egy személyt hamarosan hazaengednek a kórházból. Mint mondta, sokszor hallani a dolgozók pszichés gondjairól, a főigazgató azonban ennek épp az ellenkezőjét tapasztalta, azt, hogy összekovácsolta a közösséget a járvány.

 

 

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés