hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Őssejtkutatás: Japánt lendületbe hozta a Nobel-díj

A világon elsőként engedélyezte az indukált  pluripotens őssejtekkel való klinikai kísérletezést a japán egészségügyi minisztérium - jelentette a japán sajtó csütörtökön.

A most jóváhagyott kutatás során a RIKEN intézet munkatársai a szem időskori makula degenerációjának (AMD) úgynevezett nedves típusára keresnek gyógymódot, amely a pigmenthám károsodása által gyors és súlyos látásromláshoz vezet. Az AMD becslések szerint mintegy 700 ezer idős embert érint Japánban.

Az idén nyáron kezdődő kísérlet során a kutatók a betegek bőrsejtjeiből fognak indukált pluripotens - sokféle átalakulásra képes - őssejteket (iPS) előállítani, ezekből pedig retina pigmenthámot hoznak létre, amelyet a betegek szemébe ültetnek majd be. A beavatkozást követően az így kezelt embereket éveken keresztül vizsgálják majd az esetleges mellékhatások megfigyelése érdekében.

Japánban azután kapott nagyobb figyelmet az őssejtterápiák kutatása, hogy tavaly Jamanaka Sinja, a Kiotói Egyetem professzora orvosi Nobel-díjat kapott az ezen a területen végzett kutatásaiért. Az őssejtkutatás a japán kormány által korábban bejelentett gazdaságélénkítő csomagokból is kapott forrásokat mint fontos innovációs terület. A tervek szerint 3-4 éven belül őssejtekből előállított vérlemezkékkel, szívizmokkal és idegsejtekkel indulhatnak klinikai kísérletek Japánban.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink