hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

Tudomány

Őssejtek termelékenyebb eljárással

Drasztikusan növeli a felnőtt emberi szövetekből újraprogramozással kinyerhető őssejtek mennyiségét amerikai kutatók új eljárása, amelyet a Nature Methods legfrissebb számában ismertetnek.
A háromféle kémiai vegyületet alkalmazó technikával kétszázszor hatékonyabban és kétszer gyorsabban termeltek őssejteket az amerikai Scripps Kutatóintézet munkatársai, mint azt a korábbi módszer lehetővé tette - idézi a tanulmányt a BBC hírportálja.

A humán embrionális őssejtek körüli etikai viták miatt évek óta folynak kísérletek felnőtt bőrsejtek újraprogramozására is. Először 2007-ben számoltak be róla amerikai és japán kutatók, hogy sikerült visszaállítaniuk a bőrsejt biológiai óráját, és sokféle sejtté átalakulni képes (pluripotens) őssejteket nyertek.

A Sheng Ding által vezetett csoport specifikus szereket adagolt a bőrben található kötőszöveti sejtekhez (fibroblasztok), aminek eredményeként az átalakuló sejtek aránya kétszázszor annyi lett, mint az eredeti módszerrel, ráadásul az átalakulás fele annyi idő – két hét – alatt ment végbe, mint korábban. A korábbi eljárás során 10 ezer sejtből csak egy alakult át őssejtté, az új módszerrel viszont minden ötvenedik kiinduló sejt újraprogramozza magát.

A szakemberek szerint az őssejtnyerés hatékonyságának növelése jelentősen felgyorsítja a területen zajló kutatásokat.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink