hirdetés
hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

ORVOSLÁS SZÁMOKBAN

A modern kor népbetegségének vélt oszteoporózis régebbi, mint hinnénk: első művészi ábrázolását i. e. 5000- ből ismerjük.

A legrégebbi civilizáció korába nyúlik vissza a hüvelyben ható kémiai fogamzásgátló anyagok használata. Az egyiptomi papiruszok tanúsága szerint hatékony hüvelylabdacs készíthető például a krokodil ürülékéből.

A legnagyobb görög orvos, Hippokratész (i. e. kb. 460–377) is szerkesztett már gerincbetegei gyógyítására speciális tornapadot (scamnum Hyppocratis).

Cornelius Africanus Scipio római hadvezér (i. e. 236–183) halotton történt császármetszéssel jött a világra. A halott anyán történő császármetszést Róma második királya, Numa Pompilius rendeletben írta elő i. e. 715-ben.

Az emlőrák családi előfordulásáról már az i. e. 100-ból származó római írásokban is olvashatunk.
Bár a hőmérő ötlete az 1600-as évek elején Galileo Galilei nevéhez kötődik, a lázmérést Sanctorio Sanctorius padovai orvos vezette be 1625- ben. Ugyancsak az ő érdeme a perkután tracheostomia első leírása, míg az első modern közlemény e tárgyban évszázadokat várat magára: Sheldentől származik 1957-ből.

Az asztmát – amelyet már az ókorban is ismertek – az 1600-as évek végén már csaknem ugyanúgy írták le a tankönyvek, ahogyan ma.

Az akupunktúrát jezsuita szerzetesek honosították meg Európában a XVII. században.
Pontosan 1610. április 21-én hajtották végre Wittembergben az első orvosilag hiteles császármetszést élő terhesen.

A halott anya császármetszésének legkorábbi magyarországi adata (III. Ferdinánd császár és király Praxis criminalis- a) 1656-ból való.
A szülészeti fogót Jan Palfijn flamand orvos találta fel 1721-ben, bár egyes – még nem bizonyított – állítások szerint már egy angol orvos, id. Peter Chamberlen (1560–1631) is használt ehhez hasonló eszközt.

A bifokális szemüveget Benjamin Franklin amerikai természettudós találta fel 1780-ban. A homeopátiát egy szász orvos, dr. Samuel Hahnemann orvos indította útjára 1796-ban.

A homeopátia elméleti alapjait lerakó Samuel Hahnemann 1810-ben megjelent, Organon című könyvét a reformkor híres orvosa, dr. Bugát Pál fordította le magyarra 1830- ban. Magyarországon 1866-ban nyílt meg az első homeopátiás kórház, a pesti német református gyülekezet által fenntartott Bethesda.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés