hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Orbánnak három érve volt az Egis mellett

Az Egis fontos javaslatokat tett-tesz a kormány számára, ismerte el Orbán Viktor, amikor kedden részt vett a cég  új beruházásának átadásán.

Biztos hátországra és kiszámíthatóságra, valamint a kutatás-fejlesztés támogatására van szükség ahhoz, hogy a hazai gyógyszeriparnak továbbra is meghatározó szerepe legyen a nemzetgazdaságban, és az értékteremtés teljes láncolatával lehessen jelen a piacon.  Hogy ezt érti a magyar kormány, arra Orbán Viktor jelenléte a garancia – jelentette ki a többi közt Hodász István, az Egis Gyógyszergyár vezérigazgatója kedden délután, amikor a Bökényföldi úti gyártóhelyen a miniszterelnökkel közösen átadta a cég két új kutatás-fejlesztési beruházását.

Vágás és rajt!A Gyógyszertechnológiai Fejlesztő és Kísérleti Üzem, valamint az Analitikai Fejlesztési Laborépület összesen hét milliárd forintból készült el, amelyhez a kormányzat 226 millió forint támogatást nyújtott. A beruházások több mint félszáz magasan képzett embernek, összesen 135 személynek biztosítanak világszínvonalú munkakörülményeket, annak reményében, hogy segítségükkel olyan gyógyszerek gyártása válik majd lehetővé, amelyek iránt külföldön is érdeklődnek.

Azt, hogy egy új termék a gyártósorra kerülhessen, komoly kutatói-fejlesztői munkának kell megelőznie. Ma kevés olyan iparág van, amely az értéktermelés teljes láncolatát képes felmutatni. A magyar gyógyszeripar azonban ilyen, így a hazai K+F ráfordítások mintegy 48 százaléka a gyógyszeriparból származik – emlékeztetett az Egis vezérigazgatója arra is utalva, hogy a cég termékei 78 százalékát exportálja, ám az exportból származó nyereség döntő többségét újra Magyarországon fekteti be.

Az Egis az elmúlt húsz évben mintegy 130 milliárdot fordított beruházásra; ebből több mint 50 milliárdot a válság kitörése óta, hogy ezzel is segítse az országot. A vállalat évről évre növekvő összeget, árbevételének 9 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre, ami a 2010-11-es üzleti évben 11,6 milliárd forintot tett ki. A többi közt ezt is értékelve Orbán Viktor miniszterelnök három dologgal indokolta, miért is fogadta el és vett részt örömmel az új létesítmények átadásán. Az egyik, a gyógyszeripar súlya a nemzetgazdaságon belül, a másik a francia tulajdonos személye,  a harmadik pedig a kormányzat és az Egis vezetői közötti korrekt partnerség, amelynek keretében a cég szakmai hozzáértésről téve tanúbizonyságot, fontos javaslatokat tett-tesz a kormány számára.

Orbán Viktor elismerését fejezte ki amiatt, hogy az Egis az összes közép-európai iparvállalat közül a negyedik legnagyobb összeget költi K+F-re. Ma a hírek inkább gyárak bezárásáról, munkahelyek megszűnéséről szólnak – közölte a kormányfő arra is emlékeztetve, hogy Magyarország munkaalapú társadalmat akar létrehozni. Ezért alkották meg Európában elsőként a munkahelyvédelmi programot, amely már a parlament előtt van, s amelyet a miniszterelnök reményei szerint még idén el is fogad a T. Ház. Orbán Viktor, méltatva az Egis folyamatos sikersorozatát, közölte: a kormány örömmel áll minden olyan kezdeményezés mellé, amely értéket és munkahelyeket teremt, annak érdekében, hogy 5-5,5 millió munkavállalóra alapozva Magyarország a közép-európai térség meghatározó országa lehessen.

MedicalOnline (k. a.)
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink