hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Orbán kormányátalakítási szándéka "benne van a levegőben"

Népszabadság szerint szinte bizonyos Réthelyi Miklós távozása a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) éléről. Nem feltétlenül azért, mert a csúcsminiszternek „négy tárcát kellene irányítania, és nem elég produktív”, hanem – noha ezt nyáron határozottan cáfolta – mert maga is távozni szeretne.

A Népszabadság szerint környezetéből személyesen szóltak a miniszterelnöknek, és óvták attól, „nehogy túlfárassza a nagy tudású professzort a poszton”.

Ha Réthelyi Miklós – aki a SOTE rektora volt a 90-es években – visszatérne az egyetemi katedrához, Orbán Viktor első számú favoritja Lázár János frakcióvezető. Lázár operatív személyisége, gyors feladatmegoldó képessége és hódmezővásárhelyi polgármesteri tapasztalata okán is „olyan, mint egy jolly joker”. Ez azonban komoly dilemmát okoz a miniszterelnök számára, maradjon-e frakcióvezető a parlamenti lázas, napi koordinációt, de improvizációkat is kikényszerítő törvényalkotási feladatok miatt, vagy vegye kézbe a humáncsúcstárcát. A legújabb „provizórikus” forgatókönyv szerint azonban azt hallani, hogy Lázár személyével kapcsolatosan felvetődött a jelenleg Navracsics Tibor által irányított Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) vezetése is – mondta a lapnak a hét elején egy, a miniszterelnökhöz közel álló forrás, hozzátéve: ez a személyi változás a kormányzati struktúra átalakításával is járna.

A miniszterelnök gondolkodik arról, hogy különválassza a közigazgatási tárcát, és legyen külön igazságügyi minisztérium. Így Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek és Lázár Jánosnak is lenne miniszteri stalluma”. Ez esetben Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár ülne Réthelyi Miklós Nefmi bársonyszékébe.

Csuhaj Ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Népszabadság )
hirdetés

Könyveink