hirdetés
2021. június. 25., péntek - Vilmos.
hirdetés

Orbán: Magyarországnak működnie kell!

Az emberek egyértelműen azt nyilvánították ki a koronavírus-járvány első tapasztalatairól szóló nemzeti konzultáción, hogy Magyarországnak működnie kell, nem engedhető meg, hogy a vírus újra megbénítsa az országot, mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő hangsúlyozta, a kabinetnek van egy haditerve a járvány második hulláma elleni védekezésre, amely elsősorban a nemzeti konzultáció eredményeire és különböző szakértők jelzéseire épül. Hangsúlyozta, a kormány éppen azon szigorú korlátozások ellenkezőjére készül, mint amelyek a járvány első hullámában voltak tapasztalhatók, miközben természetesen meg akarja védeni az idősek életét. "A cél most nem az, hogy mindenki maradjon otthon és álljon meg az ország, a cél az, hogy megvédjük Magyarország működőképességét" – fogalmazott Orbán Viktor az MTI szerint.

Csúcsokat dönt a napi fertőzöttek száma itthon és külföldön is – kezdi rádióinterjúját Nagy Katalin, aki elsőként azt kérdezte Orbán Viktortól, mit kell szem előtt tartani a jelenlegi koronavírus-helyzetben. A miniszterelnök szerint a vírus első és második hulláma számos ponton különbözik, így a védekezés is különbözni fog. A közös pont azonban az, hogy az idősekre kell odafigyelni, az idősotthonok most is veszélyeztetett helynek számítanak, ezért mindenkit arra kér, hogy felelősséggel végezze a dolgát, írja a hvg.hu.

Kitért a Kamaraerdei Úti Idősotthonra is, arra kérte Karácsony Gergelyt, hogy levélírás helyett ne kísérletezzen, ez "nem egy biciklisáv, amit felfestenek, aztán vagy jó lesz, vagy nem". (A Főpolgármesteri Hivatal csütörtök este jelentette be, hogy az otthonban 29-en fertőződtek meg koronavírussal, egy gondozott a kórházba szállítása után meghalt.)

Orbán elmondta, hogy van egy haditervük, ennek első része volt a nemzeti konzultáció. Az ország az első hullámban minden adat szerint jól vizsgázott. A második hullám kezeléséhez a tapasztalat kellett (ez megvan), és tudni kell, mi az, amit az emberek hajlandóak elfogadni, erre volt jó a konzultáció. A kormányfő a konzultáció eredményeit egy mondatban foglalta össze: Az emberek azt akarják, hogy Magyarország működjön.

Meg akarjuk védeni az idősek, a nagyszüleink életét, de a cél az, hogy megvédjük Magyarország működőképességét. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a vírus megbénítsa az országot – tette hozzá. Orbán azt is elárulta, hogy már a szerdai kormányülésen hoztak döntéseket, szombaton kora reggel összeül az operatív törzs, a gazdasági kabinet, a következő napokban egymás után hozzák majd a járványügyi intézkedéseket.

Általános korlátozásra nem kell számítani, ha valahol egy iskolában felüti a fejét a járvány, akkor nem fogják bezárni – mondta Orbán. Egyedi izolációk lesznek, csak akkor zárnak le egy intézményt, ha már semmi mást nem tudnak tenni.

A miniszterelnök néhány döntést is felsorolt, ilyen például az idősotthonok bezárása, a látogatási tilalom a kórházakban, idősotthonokban. Hozzátette: utasította Kásler Miklós minisztert is, hogy aki kéri, annak ingyenes legyen az influenza elleni védőoltás, valamint fontos változás, hogy hamarosan hatósági árasak lesznek a tesztek.

A maszkviselést is szigorúan kell ellenőrizni, mindenkit arra szólított fel, hogy legyen felelősségteljes és hordjon maszkot.

(forrás: MTI, hvg.hu)
hirdetés

Könyveink