2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Megszólalt az SZTE rektora, a kamara etikai eljárást indít

Operatív törzs: egyelőre nincsenek gócpontok Magyarországon

Egyelőre nincsenek gócpontok Magyarországon, így kijárási tilalom elrendelérée sincs szükség. Jelenleg hét embert ápolnak intenzív osztályon koronavírus-fertőzéssel, hangzott el az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján. Megszólalt az SZTE rektora; a kamara eljárást indít ellene.

Hét embert ápolnak intenzív osztályon koronavírus-fertőzéssel a Szent László Kórházban, közölte a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az operatív törzs ülése utáni vasárnapi online sajtótájékoztatón. Szlávik János – ismertetve a reggeli híreket beszámolt arról, hogy vasárnap újabb két ember, egy 65 és egy 75 éves nő hunyt el. A halottak átlagéletkora 66, az intenzív osztályon kezelteké 69 év. A betegek között vannak gyermekek, középkorúak és idősek is; a gyermekeknél ritka a súlyos lefolyás, a halál pedig extrém ritka. A Szent László Kórházban jelenleg 49 koronavírusos beteget ápolnak.

Egyelőre nincsenek gócpontok Magyarországon, így kijárási tilalom elrendelérée sincs szükség, jelezte az operatív törzs, cáfolva azt a hírt, hogy Mohácson ez lenne a helyzet. Megerősítették viszont, hogy a szegedi egyetemen egy koronavírus-fertőzött orvos (korábbi hírek szerint maga az egyetem rektora) nem tartotta be a hatósági előírásokat, így karanténba vonulás helyett még operált is betegeket. Az esettel kapcsolatban több mint 120 laboratóriumi mintavétel történt, de további vizsgálatok is várhatók.

Lakatos Tibor ezredes a határátkelést zavartalannak minősítette, de egy-két helyen előfordul rövidebb-hosszabb várakozás.

A hatósági, házi karanténról elmondta, hogy ez jelenleg 3945 embert érint: a rendőrök 19 ezernél is több ellenőrzést végeztek, 84 személlyel szemben tettek feljelentést, 18 alkalommal szabtak ki helyszíni bírságot, kétszer figyelmeztettek. Az üzletek zárva tartásával kapcsolatban 24 feljelentést tettek, 12 helyszíni bírságot szabtak ki, három alkalommal figyelmeztettek.

 Megszólalt az SZTE rektora

A legszigorúbb egészségügyi protokoll alapján végezte orvosi munkáját Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora, aki vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: nem bizonyított, hogy külföldön fertőződött meg a koronavírussal. A rektor közlése szerint egy hónapokkal korábban betervezett, magáncélú külföldi utazáson vett részt Dél-Tirolban, ahonnan március 8-án, tehát a magyarországi hivatalos veszélyhelyzet, és egyúttal az egyetemi oktatás és betegellátás leállása előtt érkezett haza. Az üdülés helyszíne az előzetes információk alapján nem tartozott a koronavírus által veszélyeztetett területek közé.

Több évtizedes tapasztalattal rendelkező, gyakorló orvosként utazása, ott tartózkodása, valamint hazajövetele során nem tapasztalt sem magán, sem a környezetén olyan jelet, amely akár a vírusfertőzés legkisebb gyanújára is okot adhatott volna. Az sem bizonyítható, hogy a koronavírus külföldön került a szervezetébe, könnyen elképzelhető, hogy Szegeden fertőződött meg, fül-orr-gégészként egyébként is gyakran kerül kapcsolatba felsőlégúti-fertőzésekkel, tudatta a professzor.

Hazaérkezését követően orvosi munkáját steril körülmények között, a legszigorúbb egészségügyi protokoll szerint végezte, így közlése szerint kizárt, hogy akármelyik pácienst fertőzésveszélynek tette volna ki. A rektor leszögezte, miután észlelte magán a betegségre utaló tüneteket, haladéktalanul és felelősségteljesen megtette a szükséges óvintézkedéseket. Mostanáig nem találtak pozitív mintát közvetlen környezetében. Hozzátette: jelenleg családjával együtt karanténban van, és gyakorlatilag már tünetmentes.

Mint írta, bár Szegeden van néhány pozitív eset, ezek tőle teljesen függetlenek, a fertőzöttekkel semmilyen kapcsolatban nem állt.

A Magyar Orvosi Kamara Csongrád megyei területi szervezetének etikai bizottsága hivatalból és azonnali hatállyal eljárást indít

A Magyar Orvosi Kamara Csongrád megyei területi szervezetének etikai bizottsága hivatalból és azonnali hatállyal eljárást indít a Szegedi Tudományegyetem rektorával szemben. Szükség esetén az eljárás magasabb fórumok elé kerül, közölte szerkesztségünkkel a szervezet.

A MOK országos elnöksége szükségesnek és indokoltnak tartja az etikai eljárás elindítását. 

 A Magyar Orvosi Kamara Etikai Kódexe szerint:

„1) Az orvos egészségi alkalmasságával kapcsolatos jogszabályi rendelkezések vétkes megszegése egyben etikai vétségnek is minősül.

2) Az egészségügyi tevékenység végzésére alkalmasnak minősített orvos sem végezhet egészségügyi tevékenységet, amennyiben pillanatnyi állapota következtében a beteg számára nagyobb kockázatot jelentene a tevékenységével, mint amelyet annak elmaradásával okozna, ideértve az orvos fertőző betegségét is.”

“(15) Az etikai szabályok betartása különösen fontos, ha szakmai rangja, közéleti szereplése miatt az orvos jól ismert, mert ez esetben magatartása, így esetleges etikai vétsége is általánosítható, és a közvélemény ebből az orvostársadalom egészére vonhat le negatív következtetést.”

A szegedi egyetem rektorának, mint tanszékvezetőnek mindezekre külön figyelemmel kellett volna lennie. Következményként a járvány kibontakozásának idején számos kolléga került nehéz helyzetbe, és veszélybe került a betegek ellátása. Az érintett kollégák megkeresésére a MOK elnöksége kiemelt figyelmet fordít.

A MOK reményét fejezi ki, hogy mind a járványügyi hatóság, mind pedig a közigazgatási szervek a lehető leggyorsabban vizsgálják ki a Szegedi Tudományegyetemen történteket, és megteszik a morális és jogi szempontból szükséges lépéseket.

 
 
MedicalOnline (k. a.)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés